Játék a játszótéren – biztonságosan

Napjainkban a játszótereknek még nagyobb szerepe van a gyerekek életében, mint korábban volt. Sok gyerek szabadidejének jelentős részében zárt térben egyéb tevékenységek helyett szinte kizárólagosan csak különböző technikai eszközöket használ, így nem kapja meg a szükséges sokoldalú, sokféle ingert, mely az egészséges növekedéshez kell. A játszótéren eltöltött idő, a hintázás, a csúszdázás, a mászás stb. mind hozzájárulnak az optimális fejlődéshez. A játszótéren a kültéri tágas terület komplex fejlesztő tevékenységet nyújt a gyermeknek: a mozgásfejlődés, a koordináció, a kreativitás és a szociális kapcsolatok fejlődésére egyaránt pozitívan hat. A játszótereknek célja ezenkívül az is, hogy lehetőséget biztosítsanak a gyerekeknek arra, hogy kipróbálhassák magukat, feszegessék határaikat, hogy elfogadható szintű kockázatokkal szembesüljenek egy ösztönző, kihívásokkal teli, de ellenőrzött környezetben.

Jelenleg az EU-ban a játszótéri eszközökre elsősorban a következő szabványok vonatkoznak: az MSZ EN 1176 szabványsorozat és az MSZ EN 1177.

2024 áprilisában az MSZT kiadta az MSZ EN 1176-1 új változatát, mely a közösségi helyen lévő, állandóra telepített játszótéri eszközök és játszótéri talajok általános biztonsági követelményeit írja elő. A játszótéri eszközök egyes típusaira vonatkozó kiegészítő biztonsági követelményeket a szabványsorozat további 8 része tartalmazza.

Az MSZ EN 1176 a játszóterek kialakításához szükséges megfelelő anyagok, termékek, tervezés és kivitelezés műszaki előírásait és egyéb kritériumait írja le, mint pl. biztonsági követelmények, az eszközök minősége, a leesés és beszorulás elleni védelem, a megfelelőség igazolása, ütéscsillapító burkolatok.

Az új kiadást az indokolta, hogy egyik szakértőnk, Mészáros Balázs (az MSZT/MB 212 tagja), aki játszótéri eszközök ellenőrzésével és tanúsításával foglalkozik, megállapította, hogy a szabvány A3. A játszótéri eszközt használók száma fejezetében szereplő A15. képlet, mely Az azonos térfogaton belül tartózkodó használók számát írja le, nem megfelelő. Észrevételét a CEN jóváhagyta és javította.

A most megjelent MSZ EN 1176-1 mellett az MSZT nyáron tervezi kiadni az MSZ EN 1176-10-et magyarul, illetve folyamatban van az MSZ EN 1177 magyar nyelvű változatának kidolgozása is.

 

Zajdon Anna

2024. április

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 212 Játékok, sport-, szabadidő- és szórakoztató eszközök

CEN/TC 136 Sport, játszótér és egyéb szabadidős létesítmények és eszközök

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!