Integrált érzékelés és kommunikáció

Az ETSI egy új munkacsoportot hozott létre az integrált érzékelés és kommunikáció (ISAC), a 6G egyik új technológiája számára.

Ez az ISAC ISG csoport fogja megteremteni az ISAC technológia fejlesztésének és szabványosításának műszaki alapjait a 6G-ben. A 2023. november 17-én tartott nyitóülésen 87-en vettek részt mind az ipari, mind a tudományos szférából.

„Az integrált érzékelés és kommunikáció új képességelemmel bővíti a vezeték nélküli hálózatokat, új innovatív felhasználási eseteket tesz lehetővé a közlekedésben, városi környezetben, otthonokban és gyárakban, a kritikus infrastruktúrákat körülvevő, előre meghatározott, védett területeken lévő tárgyak és betolakodók észlelésétől kezdve a magasról való leesés érzékelésén át az eső és a légszennyezés megfigyeléséig.” – magyarázza Dr. Alain Mourad, az ISAC ISG elnöke.

Az ETSI ISAC ISG feladata, hogy lehetővé tegye az ETSI-tagok számára, hogy összehangolják az ISAC-ra irányuló kutatási erőfeszítéseiket, különösen a különböző európai/nemzeti finanszírozású együttműködési projektekben, amelyeket a vonatkozó globális kezdeményezéseken keresztül terjesztenek ki, előkészítve az utat a technológia szabványosítása előtt. Az ISG célja, hogy az ISAC-ról szisztematikus eredményeket juttasson el a nemzetközi szabványügyi szervezetekhez, nevezetesen a 3GPP jövőbeli kiadványaihoz (pl. R20+) és az ITU-R IMT-2030 kiadványaihoz, amelyek az ISAC követelményeivel és értékelési módszereivel kapcsolatosak.

Ebben az összefüggésben az érzékelés a rádiójelek felhasználására utal a környezetben lévő célobjektumok jellemzőinek észlelésére és becslésére. Az érzékelés kommunikációs hálózatba történő integrálásával a hálózat „radar” érzékelőként működik, saját rádiójeleit használja a fizikai világ érzékelésére és megértésére, amelyben működik. Ez lehetővé teszi, hogy a hálózat adatokat gyűjtsön a tárgyak és eszközök távolságáról, sebességéről, helyzetéről, tájolásáról, méretéről, alakjáról, képéről, anyagáról.

A hálózat által összegyűjtött és feldolgozott érzékelési adatok ezután felhasználhatók a hálózat saját működésének javítására, a meglévő szolgáltatások, például a kiterjesztett valóság és a digitális iker bővítésére, valamint új szolgáltatások, például a gesztus- és tevékenységfelismerés, a tárgyak felismerése és követése, valamint a képalkotás és a környezet rekonstrukciója lehetővé tételére.

A munkacsoport meghatározza a 6G felhasználási esetek és érzékelési típusok prioritás szerinti csoportját, valamint az ezek elemzéséhez és értékeléséhez szükséges ütemtervet. A csoport a fejlett 6G felhasználási eseteire és érzékelési típusokra összpontosít, amelyeket a 3GPP 19. kiadása várhatóan nem fog lefedni. Ezek a fejlesztések potenciálisan bekerülhetnek a 3GPP jövőbeli 6G kiadványaiba. A csoport célja továbbá, hogy fejlett csatornamodelleket dolgozzon ki az ISAC felhasználási eseteire és érzékelési típusokra, amelyeket kiterjedt mérési kampányok révén validálnak, és amelyek a meglévő kommunikációs alapú csatornamodellek (pl. 3GPP, IEEE 802, ITU-R) hiányosságait orvosolják.

Az architektúrák és a telepítési megfontolások, a KPI-k és az értékelési alapfeltevések kimenete is rendelkezésre fog állni. Ezzel párhuzamosan a csoport két tanulmányt is készít: az elsőben az ISAC 6G keretén belül az érzékelési adatokkal kapcsolatos adatvédelmi és biztonsági szempontokat elemzi, a másodikban pedig az ISAC széles körű elterjedésének az ENSZ fenntartható fejlődési céljaira gyakorolt hatását vizsgálja.

 

Forrás: https://www.etsi.org/newsroom/press-releases/2291-etsi-launches-a-new-group-for-integrated-sensing-and-communications-a-candidate-technology-for-6g

 

 

Nagy Gábor

2024. április

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!