Robbanóképes közegek

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. március 1-jén az MSZ EN ISO/IEC 80079 sorozat három további részének magyar nyelvű változatát tette közzé:

MSZ EN ISO/IEC 80079-20-1:2020 Robbanóképes közegek. 20-1. rész: Anyagjellemzők a gázok és gőzök osztályozásához. Vizsgálati módszerek és adatok (ISO/IEC 80079-20-1:2017, tartalmazza a 2018. évi 1. helyesbítést)

Az MSZ EN ISO/IEC 80079 szabványsorozat e része gázok és gőzök osztályozásához nyújt útmutatást. Vizsgálati módszert ír le a kísérletileg biztos legnagyobb résvastagság mérésére gáz-levegő keverékek vagy gőz-levegő keverékek esetében normál hőmérsékleti és nyomásviszonyok mellett a megfelelő alkalmazási csoport kiválasztására. Ez a dokumentum azt a vizsgálati módszert is leírja, amelyet a gőz-levegő vagy gáz-levegő keverékek öngyulladási hőmérsékletének légköri nyomáson való megállapításakor alkalmaznak, a gyártmány megfelelő hőmérsékleti osztályának kiválasztására.

Az anyagok kémiai jellemzőinek megjelölése segítséget nyújt a robbanásveszélyes térségekben használt gyártmányok kiválasztásában.

 

MSZ EN ISO/IEC 80079-20-2:2016 Robbanóképes közegek. 20-2. rész: Anyagjellemzők. Gyúlékony porok vizsgálati módszerei (ISO/IEC 80079-20-2:2016)

Ez a szabvány vizsgálati módszereket ír le éghető por és éghető porrétegek azonosítására, hogy lehetővé tegye azon térségek besorolását, ahol ilyen anyagok előfordulnak, az éghető por jelenlétében használt villamos és mechanikus berendezések megfelelő kiválasztásának és létesítésének elősegítése céljából.

A megadott vizsgálati módszerek nem vonatkoznak:

●         ismert robbanóanyagok, hajtóanyagok (pl. puskapor, dinamit) vagy olyan anyagok vagy anyagok keverékeire, amelyek bizonyos körülmények között hasonló módon viselkedhetnek, vagy

●         robbanóanyagok és hajtóanyagok poraira, amelyek nem igényelnek az égéshez légköri oxigént, vagy piroforos anyagokra.

 

 

MSZ EN ISO/IEC 80079-34:2020 Robbanóképes közegek. 34. rész: Minőségirányítási rendszerek alkalmazása robbanásbiztos termékek gyártásához (ISO/IEC 80079-34:2018)

Ez a dokumentum a tanúsítványoknak megfelelő robbanásbiztos termékek gyártásához szükséges minőségirányítási rendszer létrehozására és fenntartására vonatkozó egyedi követelményeket és információkat határozza meg. Bár ez nem zárja ki az MSZ EN ISO 9001:2015 céljaival kompatibilis és azzal egyenértékű eredményeket szolgáltató egyéb minőségirányítási rendszerek alkalmazását, a minimumkövetelményeket ez a dokumentum adja meg.

 

 

Az MSZT 2024 II. negyedévében szakmai napot szervez a robbanásbiztos berendezések témakörében, az utóbbi években megjelent szabványok alkalmazásának elősegítésére.

További információkért kérjük, kísérje figyelemmel a honlapon/hírlevélben megjelenő híreket.

 

 

Nagy Gábor

2024. március

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 836 Robbanásbiztos villamos gyártmányok

CLC/TC 31 Robbanásbiztos villamos gyártmányok

IEC/TC 31 Robbanásbiztos gyártmányok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!