Jogi információ leírása és feltüntetése

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. március 1-jén közzétette az MSZ ISO/TR 22038:2024 Információ és dokumentáció. Jogi információ leírása és feltüntetése szabvány magyar nyelvű változatát, melynek kidolgozásához az Országos Széchényi Könyvtár járult hozzá.

Számos könyvtár, múzeum és levéltár digitalizálja gyűjteményét, hogy a hálózaton keresztül elérhetővé tegye a nyilvánosság számára. Ezenkívül a hálózaton számos olyan szolgáltatás található, amely hasonló digitális forrásokat kínál a nyilvánosság számára. Ezek a digitális gyűjtemények a kulturális tevékenységek felbecsülhetetlen forrásai, azonban e gyűjtemények digitális forrásainak felhasználása többféle korlátozással is járhat. A szolgáltatott forrásokhoz fűződő szellemi tulajdonjogokat és felhasználási feltételeket tiszteletben kell tartani.

A dokumentum célja, hogy iránymutatást nyújtson a digitális gyűjtemények szolgáltatásfejlesztőinek, hogy olyan rendszereket tervezzenek, amelyek a végfelhasználók tájékoztatására szolgáló jogi információkat hatékonyan tüntetik fel.

 

Csík Gabriella

2024. március

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 508 Információ és dokumentáció

ISO/TC 46/SC 9 Azonosítás és leírás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!