Előregyártott vasbeton szerkezetek megjelenési módja

Az MSZT 2024 márciusában megjelentetett kettő, magyar szakértők által kidolgozott, forrásdokumentum nélküli MSZ-szabványt a Magyar Betonelemgyártó Szövetség támogatásával és együttműködésével.

 

  • MSZ 24803-7:2024 Épületszerkezetek megjelenési módjának előírásai. 7. rész: Előregyártott vasbeton szerkezetek

A szabvány az előregyártott vasbeton szerkezetek térbeli elhelyezkedésének, mérethűségének, alakhűségének, helyi alakhűségének és felületi állapotának követelményrendszerét adja meg. Célja, hogy meghatározza az előregyártott vasbeton szerkezetek megjelenési módját igazoló vizsgálati szempontokat, valamint a hozzájuk tartozó vizsgálati módszereket, határértékeket és követelményeket. A szabvány az MSZ 24803-1 felépítésén és jelölésrendszerén alapul és azzal együtt kell alkalmazni.

A dokumentum nem vonatkozik az alábbi szerkezetekre: a műtárgyak előregyártott beton- és vasbeton szerkezetei, a sajátos építményfajták előregyártott beton- és vasbeton szerkezetei, az épületet alkotó szerkezetek esetében a monolit (helyszínen gyártott) beton- és vasbeton szerkezetek. A szabványt az állékonyság szempontjából már elkészült és átvett szerkezetek esetén szabad alkalmazni.

 

  • MSZT/MS 24802:2024 Mérési módszerek épületszerkezetek helyzetének megállapításához és ellenőrzéséhez

E műszaki specifikáció módszereket határoz meg bármely épületszerkezet térbeli elhelyezkedésének, mérethűségének, alakhűségének, helyi alakhűségének és felületi állapotának mérésére. A dokumentum megadja a javasolt mérőfelszerelés-variációkat és a mérési eljáráshoz tartozó elvárható használati pontosságot, valamint ennek biztosításához tartalmaz ajánlásokat és szükség esetén alkalmazható számítási eljárásokat. A műszaki specifikáció 4. Mérési módszerek fejezete megfelel az MSZ 24803-7:2024 B2. Mérési módszerek fejezetének.

Az MSZT/MS 24802:2024-et az MSZT ideiglenes alkalmazásra szánja, érvényességi ideje öt év. Ezen időszak alatt várjuk az alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatokat a szabvtit@mszt.hu e-mail-címen.

 

Ezúton is köszönjük a szabványok elkészítése során nyújtott szakértői munkáját a Szabvány és Minőség Mérnökiroda Kft.-től Kapu Lászlónak és Hermann Jánosnak, valamint a Magyar Betonelemgyártó Szövetségtől Rácz Attilának.

 

Szintén 2024 márciusában jelent meg az előregyártott betontermékek témaköréhez tartozó MSZ EN 13369:2024 Előregyártott betontermékekre vonatkozó általános szabályok szabvány, amely referenciaszabványként szolgál az előregyártott betontermékek harmonizált szabványaihoz, megadva a széles termékszortimentre vonatkozó általános követelményeket. Az előzményszabványának (MSZ EN 13369:2018) 2021. június 1-jén jelent meg a magyar nyelvű változata, szintén a Magyar Betonelemgyártó Szövetség támogatásával és együttműködésével. Az MSZT célja, hogy a 2024-es kiadású, korszerűsített változatnak is elkészüljön a magyar nyelvű változata.

 

Bernáth Csaba

Zajdon Anna

2024. március

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 107 Beton és előregyártott betontermékek

MSZT/MB 123 Építőipari kivitelezési munkák

CEN/TC 229 Előregyártott betontermékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!