Kvantumtechnológiák nemzetközi szabványosítása

Napjaink globális kihívásainak kezelésében a kvantumtechnológiák óriási potenciállal bírnak, melynek fejlesztéséhez és elfogadásának felgyorsításához szükséges közös alap megteremtésében a nemzetközi szabványok kulcsfontosságú szerepet játszanak a különböző iparágakban és alkalmazásokban.

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) és a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) január 11-én létrehozta a kvantumtechnológiákkal foglalkozó közös műszaki bizottságot, az ISO/IEC JTC 3-at. Az új ISO/IEC közös műszaki bizottság feladata a szabványok kidolgozása a kvantumtechnológiák, különösen a kvantum-számítástechnika, a kvantumszimuláció, a kvantumforrások, a kvantummetrológia, a kvantumdetektorok és a kvantumkommunikáció területén.

„A kvantumforradalom katalizálása közös nyelvet igényel. A szabványok biztosítják a keretet ahhoz, hogy a különböző törekvések egységessé váljanak, ami előmozdítja a fejlődést, biztosítja a megbízhatóságot, és megnyitja az utat a biztonságos, interoperábilis és világszerte elérhető jövő előtt” – mondta Sergio Mujica, az ISO főtitkára.

„Bár a kvantumtechnológiák egyes aspektusaira már dolgoznak ki szabványokat, sürgősen szükség van egy összehangolt nemzetközi megközelítésre a műszaki hozzájárulások racionalizálása és hatásuk maximalizálása érdekében, ami nagyobb koherenciát biztosít a piacon” – magyarázza Philippe Metzger, az IEC főtitkára és vezérigazgatója.

A kvantumtechnológia olyan fejlett eszközöket hozhat létre, amelyek forradalmasíthatják az összetett problémák megoldását és az információbiztonságot számos ágazatban, többek között az informatika, a kommunikáció, az egészségügy, az energetika, a kereskedelem, a fenntarthatóság, az oktatás és a kutatás területén, a technológiai fejlődés új korszakát nyitva meg, miközben gyors pénzügyi növekedést eredményez.

Az MSZT várja azon érintett szervezetek, vállalatok képviselőinek jelentkezését, akik részt kívánnak venni a nemzetközi szintű szabványkidolgozási munkában.

 

Nagy Gábor

2024. február

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/IEC JTC 3 Kvantumtechnológiák

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!