Elektromágneses összeférhetőség.
Létesítési és óvintézkedési irányelvek

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. február 1-jén tette közzé az MSZ IEC/TR 61000-5-1:2023 Elektromágneses összeférhetőség (EMC). 5-1. rész: Létesítési és óvintézkedési irányelvek. Általános megfontolások szabvány magyar nyelvű változatát.

A dokumentum az ipari, a kereskedelmi és a lakóhelyi létesítésekben használt villamos és elektronikus készülékek, illetve rendszerek közötti elektromágneses összeférhetőség biztosítását célzó zavarcsökkentési módszerekre vonatkozó általános megfontolásokat és irányelveket fogalmazza meg. A szabvány célja, hogy alkalmazzák az összes érzékeny villamos és elektronikus létesítés és rendszer, valamint a nagy kibocsátási szintekkel bíró berendezés létesítése és használata során. Elsősorban új létesítésekre vonatkozik, ám amennyiben gazdaságosan megvalósítható, alkalmazható meglévő létesítések bővítéseire, illetve módosításaira is.

A dokumentumban bemutatott gyakorlatok a létesítés elektromágneses összeférhetőségi szempontjait tárgyalják és nem a létesítés biztonsági kérdéseit, illetve a létesítésen belüli hatékony áramellátás kérdéskörét.

Mindazonáltal az elektromágneses összeférhetőséggel kapcsolatos észrevételek ezt a két lényeges célkitűzést figyelembe veszik. E két alapvető célkitűzés a telepített, érzékeny készülékek vagy rendszerek fokozott elektromágneses összeférhetősége érdekében egyidejűleg megvalósítható anélkül, hogy az e műszaki jelentésben bemutatott gyakorlatok alkalmazásával, valamint a vonatkozó biztonsági követelményekkel ellentmondásba kerülne. A tervező és a kivitelező felelős az adott létesítésre alkalmazható, leginkább megfelelő megoldás kiválasztásáért.

A szabvány magyar nyelvű kiadásának elkészítéséhez a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. járult hozzá.

 

Nagy Gábor

2024. február

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

IEC/TC 77 Elektromágneses összeférhetőség

MSZT/MB 847 Elektromágneses összeférhetőség (EMC)

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!