Alumíniumöntvények vegyi összetétele és mechanikai tulajdonságai

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. február 1-jén tette közzé az MSZ EN 1706:2020+A1:2022 Alumínium és alumíniumötvözetek. Öntvények. Vegyi összetétel és mechanikai tulajdonságok szabvány magyar nyelvű változatát, melynek elkészítéséhez a Qualiform Zrt. járult hozzá. Az alumíniumöntödék, a tervezők, a megrendelők számára egyaránt hasznos, az alumíniumöntvények egyik fontos adatokat tartalmazó szabványa vált magyar nyelven is elérhetővé.

Az MSZ EN 1706 az öntészeti alumíniumötvözetek vegyi összetételének határértékeit és az ezekből az ötvözetekből külön öntött próbadarabok mechanikai tulajdonságait tartalmazza. A szabvány meghatározza az alumíniumöntészetben jellemző öntvények és öntési eljárások típusait (pl. homoköntvény, kokillaöntvény, alacsony nyomású öntés, nyomásos öntés, precíziós öntés). Az előző kiadáshoz képest bevezetett változások a szabványban meg vannak jelölve.

Az alumíniumötvözetek vegyi összetételére és állapotára az MSZ EN 1780 szabványsorozat szerinti vegyjeles és számjeles jelölési rendszerre alapozva megadja az öntészeti alumíniumötvözetek hőkezelési állapotára és öntési eljárásaira vonatkozó jelöléseket, valamint az alumíniumöntvények rajzokon feltüntetendő rövid és egyértelmű megnevezésének szabályait.

A tervezők, a felhasználók, az öntvénygyártók és az oktatók számára is értékes, az ötvözetek jellemző felhasználásának és feldolgozásának kiválasztására alkalmas segédletként tartalmazza az öntvények öntészeti (öntési eljárás, önthetőség), forgácsolási, hegeszthetőségi, polírozhatósági és egyéb jellemzőinek, valamint mechanikai tulajdonságainak összehasonlító táblázatát, továbbá a megfelelő öntészeti alumíniumötvözetek különböző (EN, ISO, AA, JIS) szabványok szerinti jelöléseinek összehasonlítását.

Az MSZ EN 1706:2020+A1:2022 a következő szabványokkal együtt alkalmazva ad szinte teljes szabályozást az alumíniumöntödék számára:

 

MSZ EN 576:2004 Alumínium és alumíniumötvözetek. Ötvözetlen alumíniumtömbök újraolvasztáshoz. Követelmények

MSZ EN 1559-1:2011 Öntészet. Műszaki szállítási feltételek. 1. rész: Általános követelmények

MSZ EN 1559-4:2015 Öntészet. Műszaki szállítási feltételek. 4. rész: Ötvözött alumíniumöntvények kiegészítő követelményei

MSZ EN 1676:2020 Alumínium és alumíniumötvözetek. Ötvözött alumíniumtömb újraolvasztáshoz. Követelmények

MSZ EN ISO 8062-3:2023 Termékek geometriai követelményei (GPS). Formában vagy szerszámban készített darabok méret- és geometriai tűrései. 3. rész: Öntvények általános méret- és geometriai tűrései, valamint forgácsolási ráhagyásai a jelzett méretekre ± tűrésű öntvények esetén (ISO 8062-3:2023)

Szabó József

2024. február

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 403 Öntészet

CEN/TC 132 Alumínium és alumíniumötvözetek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!