Védőkesztyűk. Általános követelmények és vizsgálati módszerek – Megjelent az MSZ EN ISO 21420 magyar nyelven

Már az ókori görögök és rómaiak is használtak munkakesztyűket.

Az ókori, majd a középkori kezdetleges munkakesztyűgyártás az iparosodással párhuzamosan egyre több országban terjedt el. Elsősorban azokban az országokban alakult ki az ipari méretű kesztyűkészítés, ahol bőven volt megfelelő minőségű bőr, valamint olcsó munkaerő.

Napjainkban a különböző védőkesztyűket tömegtermeléssel állítják elő, és számos speciális védőkesztyűtípus létezik aszerint, hogy milyen anyagból készülnek (pl. sertésbőr, marhabőr, kecskebőr, műanyagon belül pl. a latex, a nitril, a neoprén, a PVC stb.), továbbá milyen védelmi célokat szolgálnak.

A védőkesztyűk világméretű elterjedésének következtében számos szabványt dolgoztak ki a témában. Az MSZ EN ISO 21420:2020 Védőkesztyűk. Általános követelmények és vizsgálati módszerek (ISO 21420:2020) szabvány 2024. január 1-jén jelent meg magyar nyelven. A dokumentum a kesztyű kialakítására és felépítésére, az ártalmatlanságra, a kényelemre és a hatékonyságra vonatkozó általános követelményeket és vizsgálati eljárásokat, valamint az összes védőkesztyűre alkalmazható megjelölést és a gyártó által nyújtott tájékoztatást írja elő.

A szabvány nem foglalkozik a kesztyűk védelmi tulajdonságaival, ezért önmagában nem alkalmazható, csak a megfelelő specifikus szabványokkal együtt. Ezek nem teljes körű jegyzéke megtalálható az Irodalomjegyzékben.

A ZA melléklet a harmonizált szabvány és a 2016/425 rendelet alapvető követelményei közötti kapcsolatot mutatja be.

Antal Andrea Zsuzsa

2024. január

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 209 Munkavédelem

CEN/TC 162 Védőruházat, beleértve a kéz- és karvédelmet, valamint a mentőmellényeket

ISO/TC 94 Személyes biztonság. Egyéni védőeszközök

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!