Takarmányvizsgálati szabványok magyar nyelven

2024. január 1-jén megjelentek az MSZ EN 17294:2020 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Szerves savak meghatározása ionkromatográfiás vezetőképesség-kimutatással (IC-CD) és az MSZ EN 17298:2020 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Benzoesav és szorbinsav meghatározása nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC) szabványok magyar nyelvű változatai, melyek kidolgozását európai pályázati támogatás tette lehetővé.

Az MSZ EN 17294 egy módszert ír elő a hangyasav, tejsav, propionsav, citromsav, fumársav és az almasav aktív hatóanyagként való meghatározására takarmány-adalékanyagokban, előkeverékekben, takarmány-alapanyagokban, összetett takarmányokban és vízben, valamint az ecetsav korlátozott módon történő meghatározására ugyanezekben a mátrixokban ionkromatográfiás vezetőképesség-kimutatással (IC-CD).

Az MSZ EN 17298 egy módszert ír elő a benzoesav és a szorbinsav aktív hatóanyagként való meghatározására takarmány-adalékanyagokban, előkeverékekben, takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, valamint a vízben oldott benzoesav meghatározására nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás módszerrel, ultraibolya kimutatással (HPLC-UV).

A szerves savak és sóik, mint például a citromsav, hangyasav, tejsav, ecetsav, propionsav, fumársav, benzoesav és a szorbinsav olyan takarmány-adalékanyagok, amelyek fontos szerepet játszanak a takarmányozásban azáltal, hogy javítják az állatok teljesítményét és csökkentik a (patogén) mikroorganizmusok fejlődését a bélben, különösen a sertéstenyésztés területén. A takarmányokra vonatkozó jogszabályok tekintetében az anyagok különböző célokra használhatók, azok funkcióitól és tulajdonságaitól függően. Működési elvük vagy funkciójuk szerint a vonatkozó szerves savak az 1831/2003/EK rendelet I. mellékletében említett funkcionális csoportok egyikébe vagy közülük többe is tartósítószerként, savanyúságot szabályozó anyagként, aromaanyagként, szilázs-adalékanyagként vagy egyéb állattenyésztésben alkalmazott adalékanyagként besorolhatók.

Szalay Anna

2024. január

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 610 Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek

CEN/TC 327 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!