Ochratoxin A (OTA) meghatározása

2024. január 1-jén megjelentek az MSZ EN 17250:2020 Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása fűszerek-ben, édesgyökérben, kakaóban és kakaótermékekben, IAC-tisztítással és HPLC-FLD-vel, valamint az MSZ EN 17251:2020 Élelmiszerek. Az ochratoxin A meghatározása sertéshúsban és az ezekből készült termékekben, IAC-tisztítással és HPLC-FLD-vel szabványok magyar nyelvű változatai, melyek kidolgozását európai pályázati támogatás tette lehetővé.

Az MSZ EN 17250 egy eljárást ír elő az ochratoxin A (OTA) meghatározására chiliben, paprikában, fekete- és fehérborsban, szerecsendióban, fűszerkeverékben, édesgyökérben (gyökérben és extraktumokban), kakaóban és kakaótermékekben, nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával (HPLC), immunaffinitás-oszlopon végzett tisztítással és fluoreszcenciás kimutatással (FLD).

Az MSZ EN 17251 egy eljárást ír elő az ochratoxin A (OTA) meghatározására sertéshúsból készült termékekben, elsősorban sonkában, sertéshúsalapú termékekben (apróra vágott sertéshús konzerv) és sertésmájban, nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiával, fluoreszcenciás kimutatással (HPLC-FLD).

Az ochratoxinok a pentaketid molekulák egy csoportja, amely β-fenil-alaninhoz kapcsolt dihidro-izokumarinból áll. Az ochratoxin A mikotoxin kémiai szerkezete dihidrokumarinrészt tartalmaz, amely amidkötésen keresztül L-β-fenil-alanin molekulához kapcsolódik. Az ochratoxin A-t (OTA) a Penicillium és az Aspergillus nemzetség számos gombafaja termeli, elsősorban a Penicillium verrucosum, az Aspergillus ochraceus, az A. carbonarius és az A. niger termeli trópusi területeken, a Penicillium verrucosum pedig mérsékelt éghajlaton. Megtalálható különféle élelmiszerekben, különösen a gabonafélékben és ezekből készült termékekben, amelyek nagymértékben hozzájárulnak az ochratoxin beviteli hányadához, de megtalálható kávéban, borban, sörben, szárított gyümölcsökben és fűszerekben is.

 

Szalay Anna

2024. január

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

CEN/TC 275 Élelmiszer-vizsgálatok. Horizontális módszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!