Megfelelőségértékelés – Jártassági vizsgálatok

A jártassági vizsgálat a laboratóriumok vizsgálatra való felkészültségének, jártasságának meghatározása, melyet a laboratóriumok összehasonlító vizsgálat útján végeznek. Ennek során előre meghatározott kritériumok alapján, laboratóriumok közötti összehasonlítások segítségével meghatározzák a résztvevők vizsgálati teljesítményét.

2023. november 1-jén megjelent az MSZ EN ISO/IEC 17043:2023 Megfelelőségértékelés. A jártassági vizsgálatot szervezők általános kompetenciakövetelményei (ISO/IEC 17043:2023) szabvány.

A laboratóriumok teljesítménye iránti folyamatos bizalom nemcsak a laboratóriumok és ügyfeleik, hanem más érdekelt felek, például a szabályozó hatóságok, az akkreditáló testületek és más, a laboratóriumokra vonatkozó követelményeket meghatározó szervezetek számára is alapvető fontosságú.

A szabvány általános követelményeket határoz meg a jártassági vizsgálatot szervezők alkalmasságára és pártatlanságára, valamint valamennyi jártassági vizsgálati rendszer következetes működésére vonatkozóan.

E követelményeket a jártassági vizsgálati rendszerek alkalmazói, a szabályozó hatóságok, a szakértői értékelést alkalmazó szervezetek, az akkreditáló testületek és egyéb szervezetek a jártassági vizsgálatot végzők alkalmasságának igazolásához vagy elismeréséhez alkalmazhatják.

A következő típusú laboratóriumi összehasonlítások esetében a jártassági vizsgálat kifejezés azonban nem alkalmazható, mivel a laboratóriumi kompetenciát előzetesen meg kell állapítani a mérések vagy a vizsgálatok érvényességének, valamint a kijelölt értékek metrológiai nyomonkövethetőségének biztosítása érdekében:

  • egy mérési vagy vizsgálati módszer teljesítményjellemzőinek értékelése (gyakran együttműködésen alapuló kísérletekként írják le);
  • értékek referenciaanyagokhoz való hozzárendelése;
  • a Nemzetközi Súly- és Mértékügyi Hivatal (BIPM) és a társult regionális metrológiai szervezetek megbízásából végzett „kulcsfontosságú és kiegészítő összehasonlítások” révén a nemzeti metrológiai intézetek vagy a kijelölt intézeteik mérései.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2024. január

Kapcsolódó bizottságok

ISO/CASCO ISO megfelelőségértékelési bizottság (CASCO)

CEN/CLC/JTC 1 Megfelelőségértékelési testületek kritériumai

MSZT/MCS 903 Megfelelőségtanúsítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!