Magyar nyelven a kőanyagok időjárás-állósági vizsgálatai

Az MSZT 2024. január 1-jén jelentette meg az MSZ EN 1367 Kőanyaghalmazok termikus tulajdonságainak és időjárás-állóságának vizsgálatai szabványsorozat első és második részének magyar nyelvű változatát, amelyek a fagyasztási-olvasztási és a magnézium-szulfátos eljárásokat írják le.

 

Az MSZT/MB 113 Ásványi kő adalékanyagok műszaki bizottság az idei évben is több vizsgálati szabvány magyar nyelvű változatát fogadta el, amelyek sorába illeszkedik az alábbi két szabvány:

 

MSZ EN 1367-1:2007 Kőanyaghalmazok termikus tulajdonságainak és időjárás-állóságának vizsgálatai. 1. rész: A fagyállóság meghatározása

A szabvány egy részletes vizsgálati módszert tartalmaz annak meghatározására, hogy a kőanyaghalmaz miként viselkedik, ha ismételt fagyási-olvadási hatásnak teszik ki.

A vizsgálati eredmények lehetővé teszik a kőanyaghalmaz ilyen időjárási igénybevétellel szembeni ellenálló képességének értékelését. A vizsgálati módszer a 4 mm és 63 mm közötti szemnagyságú kőanyaghalmazok esetén alkalmazható.

A szabvány külön mellékletben ismerteti az ismételt terhelésű fagyasztás-olvasztást követő szilárdságcsökkenés meghatározásának módszerét, az MSZ EN 1097-2-ben megadott eljárás szerint.

 

MSZ EN 1367-2:2010 Kőanyaghalmazok termikus tulajdonságainak és időjárás-állóságának vizsgálatai. 2. rész: Magnézium-szulfátos eljárás

A szabvány tartalmazza a magnézium-szulfát-oldatba való bemerítésből és az ezt követő, szárítószekrényben való szárításból álló ciklikus vizsgálatnak kitett kőanyaghalmazok értékelésének, típusvizsgálatok során és vitás esetekben alkalmazott referencia-módszerét. Más célra, különösen üzemi gyártásellenőrzésre, más módszerek is alkalmazhatók, feltéve, hogy a referencia-módszerrel való megfelelő összefüggést megállapították.

A kőanyaghalmazok legtöbb típusa vizsgálható ezzel a módszerrel. A precizitás több kőzettípus tekintetében meghatározásra került, amit a szabvány A melléklete ismertet. Ugyanakkor előfordulhat, hogy a módszer nem alkalmas minden kőzettípusra, és hogy más dokumentumok is tartalmaznak információkat egyes karbonátos kőanyaghalmazok esetén.

 

A területhez kapcsolódóan a következő szabványok magyar nyelvű változatának megjelenése várható a következő hónapokban:

MSZ EN 1097-6:2022 Kőanyaghalmazok mechanikai és fizikai tulajdonságainak vizsgálata. 6. rész: A testsűrűség és a vízfelvétel meghatározása;

MSZ EN 12697-24:2018 Aszfaltkeverékek. Vizsgálati módszerek. 24. rész: Fáradási ellenállás.

 

Bernáth Csaba

2024. január

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 113 Ásványi kő adalékanyagok

CEN/TC 154     Kőanyaghalmazok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!