Ívhegesztő berendezések

A Magyar Szabványügyi Testület 2024. január 1-jén közzétette az MSZ EN IEC 60974 Ívhegesztő berendezések szabványorozat 8. és 9. részének magyar nyelvű változatát.

Az MSZ EN IEC 60974-8:2022 az éghető gázokkal vagy oxigénnel való használatra tervezett gázvezérlők biztonsági és működőképességi követelményeit határozza meg. Ezek a gázvezérlők ívhegesztés, plazmavágás, plazmafaragás és rokon eljárások gázellátására készülnek, nem robbanóképes közegekben való használatra.

Az MSZ EN IEC 60974-9:2018 az ívhegesztéshez és rokon eljárásokhoz használt, az MSZ EN IEC 60974-1 és az MSZ EN 60974-6 szerinti vagy ezekkel egyenértékű biztonsági követelményeknek megfelelő kialakítású berendezések létesítésére és üzemeltetésére érvényes. A dokumentum oktatók, gépkezelők, hegesztők, menedzserek és felülvizsgálók számára alkalmazható útmutatóként az ívhegesztéshez és rokon eljárásokhoz használt berendezések biztonságos létesítéséhez és használatához, valamint a hegesztési és vágási műveletek biztonságos végrehajtásához.

Nagy Gábor

2024. január

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

IEC/TC 26 Villamos hegesztés

CLC/TC 26 Villamos hegesztés

MSZT/MB 837 Ipari gépek biztonsága. Villamos szempontok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!