Élelmiszer-vizsgálati szabványok magyar nyelven

2024. január 1-jén megjelentek az MSZ EN 17424:2021 Élelmiszerek. Az aflatoxinok meghatározása fűszerekben, a paprika kivételével, IAC-tisztítással és HPLC-FLD-vel, oszlop utáni származékképzéssel és az MSZ EN 17425:2021 Élelmiszerek. Ergotalkaloidok meghatározása gabonafélékben és gabonatermékekben, dSPE-tisztítással és HPLC-MS/MS-sel szabványok magyar nyelvű változatai, melyek kidolgozását európai pályázati támogatás tette lehetővé.

Az MSZ EN 17424 egy eljárást ír le az aflatoxin B1, B2, G1 és G2, valamint az összes B1, B2, G1 és G2 meghatározására olyan fűszerekben, amelyekre az EU felső határértékeket állapított meg (gyömbér, bors, szerecsendió, chili, kurkuma mint egyedi fűszerek és ezek keverékei), kivéve a paprikát, immunaffinitás-oszlopos (IAC) tisztítást követő nagy hatékonyságú folyadékkromatográfiás (HPLC), oszlop utáni származékképzéssel (PCD) és fluoreszcenciás kimutatással (FLD).

Az aflatoxinok csoportját közel húsz rokon gombametabolit alkotja, jóllehet élelmiszerekben általában csak az aflatoxin B1, B2, G1 és G2 található meg. Az aflatoxin B2 és G2 az anyavegyületek dihidro-származékai. Az aflatoxinokat legalább három Aspergillus faj, az A. flavus, az A. parasiticus és az A. nominus termeli, valamint a jelentősebb nyers élelmiszer-alapanyagok széles körében fordulhatnak elő, beleértve a gabonaféléket, dióféléket, fűszereket, fügéket és a szárított gyümölcsöket.

Az MSZ EN 17425 hat ergotalkaloid (ergokornin, ergometrin, ergokrisztin, ergotamin, ergozin és ergokriptin), valamint az -inin epimerpárjaik összegének meghatározására szolgáló módszert írja le folyadékkromatográfiával kapcsolt tandem-tömegspektrometriával (LC-MS/MS), diszperzív, szilárd fázisú extrakciós (dSPE) tisztítás után.

A módszert tizenkét ergotalkaloid összegére, rozslisztre, rozskenyérre és gabonatermékekre (reggeliző gabonapehely, csecsemőknek szánt reggeliző gabonapehely és kétszersült), amelyek összetevőként rozsot tartalmaznak, valamint teljes kiőrlésű magvas lisztre, árpa- és rozsliszt keverékére validálták.

Az ergotalkaloidok (anyarozs-alkaloidok) a mikotoxinok egy csoportja, melyet a gabonákon és takarmányfűféléken növekvő Claviceps gombafajok termelnek. Mivel ezek a toxinok bejuthatnak az élelmiszerláncba, kockázatot jelentenek a fogyasztók számára. Minden ergotalkaloid közös szerkezettel bír, ami az ergolinváz, és a különböző funkcionális csoportok jelenléte alapján sorolhatók osztályokba. A C-8 királis szénatom pedig az epimerizációért felelős.

 

Szalay Anna

2024. január

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 603 Gyümölcs-, zöldség- és hústermékek, alkoholmentes italok, cukor, keményítő, valamint ezek, a besugárzott élelmiszerek és a fűszerek vizsgálatai

CEN/TC 275 Élelmiszer-vizsgálatok. Horizontális módszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!