87. IEC-közgyűlés

A Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) 87. közgyűlését 2023. október 19. és november 2. között tartották kizárólag virtuális formában. Az eseménynek eredetileg Egyiptom adott volna otthont, azonban a szomszédjukban zajló konfliktus miatt, a résztvevők biztonsága érdekében, a házigazda lemondott a személyes találkozás lehetőségéről, és a rendezvényt inkább a virtuális térben bonyolították le.

A közgyűlést Jo Cops, az IEC elnöke nyitotta meg, beszédében hangsúlyozta a nemzetközi elektrotechnikai és műszaki szabványok kidolgozásában részt vevő országok és szakértők sokszínűségét. Kiemelte a megfelelőségértékelési munkafolyamat bevonását, és azt, hogy a 89 tagországból származó szakértők széles körű szakértelme és tapasztalata lehetővé teszi az IEC számára, hogy hatékonyabb megoldásokat dolgozzon ki a globális kihívásokra.

„Történelmünk során aktívan bevontuk az érdekeltek sokféle csoportját a szabványok kidolgozásába, biztosítva, hogy azok a valós igényekre válaszoljanak, tiszteletben tartsák az etikai elveket és az emberi jogok védelmét. Az IEC-t egy globális szakértői közösség irányítja, és a társadalom, az ipar, a tudományos élet és a kormányzatok érdekelt feleinek széles körével áll kapcsolatban.” – mondta Jo Cops.

A közgyűlésen számos napirendi pontot megvitattak, és áttekintették a bizottság elnökségének és titkárságának időszakos jelentéseit. Ezenkívül az előző évi zárszámadás és pénzügyi kimutatások, valamint a következő évre tervezett költségvetés elfogadására is sor került.

A tagok megválasztották a 2024–2026-os időszakra a megfelelőségértékelő bizottság (CAB) és a szabványosítási irányítóbizottság (SMB) jelöltjeit. Mindegyik testület feladata a kijelölt tevékenységeinek felügyelete és ellenőrzése, amelyeket aztán az IEC igazgatótanácsa elé terjesztenek. Minden tevékenységet és jelentést az IEC közgyűlése hagy jóvá.

A Fiatal szakemberek workshopján az IEC/TC 106 műszaki bizottság szakértőivel és az 5G, IoT és 6G területén dolgozó fiatal szakemberekkel tartottak interaktív szemináriumot Ausztráliából és az Egyesült Királyságból.

Az utolsó napon egy nyílt konferenciát tartottak, melynek témája „Az IEC Afrikában – Afrika az IEC-ben” volt, melyen kiemelték az IEC munkájának fontosságát és hozzájárulását az afrikai országok hatékony, biztonságos és fenntartható fejlődéséhez. A neves előadók arról értekeztek, hogyan lehet növelni az elektrotechnikai termékek biztonságát és megbízhatóságát az afrikai fogyasztók számára, továbbá megvitatták az afrikai országok IEC-ben való nagyobb részvételének és befolyásának előnyeit. Ez utóbbi rendezvényt több közösségi felületen élőben közvetítették, és visszanézhető pl. az alábbi webcímen: https://www.youtube.com/watch?v=sQHdK2-0GIg

A közgyűlés munkájában Magyarország képviseletében – az online részvétel lehetőségével élve – a Magyar Szabványügyi Testület is részt vett, illetve szavazott.

 

Nagy Gábor

2024. január

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!