Megjelent az energetikai auditokra vonatkozó MSZ EN 16247 szabványsorozat magyar nyelvű változata

Az energiagazdálkodási irányítási rendszerekkel együtt is alkalmazható energetikai auditokra vonatkozó európai szabványsorozat 2022-ben megjelent új európai kiadásának magyar nyelvű változatát az MSZT 2023. december 1-jén tette közzé:
 

Az energetikai audit olyan szervezetnek fontos, függetlenül annak nagyságától, típusától, amely javítani akarja az energiagazdálkodási teljesítményét, csökkenteni kívánja az energiafelhasználását, és ki akarja aknázni az ezzel járó környezeti és egyéb előnyöket. Ez a szabványsorozat a jó minőségű energetikai audit jellemzőit, az energetikai auditok követelményeit és az energetikai-auditálási folyamat során felmerülő kötelezettségeket határozza meg.

A szabványsorozat 1. része az energetikai auditok általános, közös követelményeit írja le, a további részek az 1. részt kiegészítő, az épületek, a folyamatok és a szállítás területére jellemző követelményeket tartalmaznak.

A 2. rész az épületek jellemző energetikai auditkövetelményeire vonatkozik. Az épület vagy épületcsoport energetikai auditjának követelményeit, módszertanát és az átadandó dokumentumokat írja elő.

A 3. rész olyan telephelyekre vagy telephelyek részeire vonatkozik, ahol az energiahasznosítás jelentős része a gyártási, szolgáltatási folyamatokhoz tartozik. A folyamatok energetikai auditjának követelményeit, módszertanát, az átadandó dokumentumait, illetve az energetikai audit megszervezésére, az adatok elemzésére, a megállapítások összefoglalására vonatkozó követelményeket tartalmazza.

A 4. rész a mobil eszközök, pl. járművek, vasutak, hajók, repülőgépek és mobil gyáregységek energetikai auditjának részleteit, jellemző követelményeit, módszertanát és átadandó dokumentumait határozza meg, valamint tárgyal minden olyan helyzetet, amikor helyváltoztatás történik, a kezelőtől függetlenül.

Az előző kiadáshoz képest a szabványsorozat alkalmazása egyértelműbb és egyszerűbb lett a következő változásoknak köszönhetően:

Az első négy rész szerkezete egységessé vált. A szakkifejezéseket összhangba hozták az energiagazdálkodás meghatározó szabványai, az MSZ EN ISO 50001, az MSZ EN 17463, az MSZ EN ISO 52000-1 szerinti terminológiával. Az energetikai audit elemeinek leírása kiegészült egy folyamatábrával is. Tartalmazza az energetikai auditok három szintjének, valamint az MSZ EN ISO 19011-nek megfelelő mintavételes módszerek részletes leírását.

Az MSZ EN 16247 szabványsorozat alkalmazási területe szélesebbé vált azáltal, hogy a kereskedelmi, ipari, és közösségi szektoron túl kiterjed a lakossági szférára is.

Az energetikai audit céljai az energiamegtakarítás mellett kiterjednek a lehetséges, kapcsolódó üvegházhatású gázkibocsátásra, valamint az azonosított energiagazdálkodási teljesítményjavító intézkedés (EgTI) költséghatékonysági elemzésére.

Az MSZ EN ISO 50001-gyel való összhang megteremtésével lehetővé vált az MSZ EN 16247 szabványsorozat felhasználása az MSZ EN ISO 50001 szerinti energiagazdálkodási irányítási rendszerek auditálása során is.

Az említett szabványok:

MSZ EN ISO 50001:2019 Energiagazdálkodási irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval (ISO 50001:2018)

MSZ EN 17463:2022 Energiával kapcsolatos beruházások értékelése (VALERI)

MSZ EN ISO 52000-1:2017 Épületek energetikai teljesítőképessége. Átfogó kiértékelés. 1. rész: Általános keretrendszer és eljárások (ISO 52000-1:2017)

MSZ EN ISO 19011:2018 Útmutató az irányítási rendszerek auditálásához (ISO 19011:2018)

 

Szabó József

2023. december

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 938 Energiagazdálkodás

CEN/CLC/JTC 14 Energiagazdálkodás és energiahatékonyság az energiaszektor átalakulása keretében

ISO/TC 301 Energiagazdálkodás és energiamegtakarítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!