Körülkerített emelőterű emelőberendezés

2023. december 1-jén jelent meg az MSZ 19170-5:2023 Emelőberendezések tervezésének és üzemeltetésének általános biztonságtechnikai előírásai. 5. rész: Legfeljebb 0,15 m/s függőleges emelési sebességű, körülkerített emelőterű emelőberendezés teheremeléshez magyar nemzeti szabvány új kidása, melynek kidolgozását az ECO-CRANES HUNGARY Kft. támogatása tette lehetővé.

A szabvány a legfeljebb 0,15 m/s sebességű, körülkerített emelőterű, szakaszos üzemű, kizárólag teher függőleges mozgatására szolgáló emelőberendezések (a továbbiakban KKE-emelőberendezés) tervezésének és üzemeltetésének általános biztonságtechnikai előírásait tartalmazza.

A KKE-emelőberendezés kizárólag függőleges tehermozgatásra használható. A dokumentum tiltja a személyek mozgatását a KKE-emelőberendezéssel, ez azonban nem zárja ki a személy(ek) belépését az álló helyzetű tehertartóra a ki- és berakodás során.

A szabvány tartalmazza a vonatkozó szakkifejezéseket és meghatározásukat, a KKE-emelőberendezés speciális tervezési és üzemeltetési követelményeit, illetve a karbantartásra, javításra, az első üzembe helyezés előtti vizsgálatokra, az időszakos vizsgálatokra, valamint a használati utasításra vonatkozó előírásokat.

A dokumentum nem vonatkozik:

—   az MSZ EN 81 szabványsorozat szerinti (személy- és személy-teher) felvonókra;

—   az MSZ EN 280 szabványsorozat szerinti mozgó munkaállványokra;

—   az MSZ EN 14010 szerinti, gépjárművek gépi működtetésű parkolóberendezésére;

—   az MSZ EN 1756-1 és az MSZ EN 1756-2 szerinti emelőlapokra.

A szabvány nem alkalmazható a közzétételének dátuma előtt gyártott KKE-emelőberendezésekre.

 

Kámán Gergely

2023. december

Kapcsolat

Kámán Gergely​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 315 Daruk, emelőgépek és elemeik

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!