Gipszalapú ragasztók jellemzői és teljesítménye

2023. december 1-jén jelent meg az MSZ EN 14496:2017 Gipszalapú ragasztók hő- és hangszigetelő rétegelt panelekhez és gipszlemezekhez. Fogalommeghatározások, követelmények és vizsgálati módszerek szabvány magyar nyelvű változata, amelyet az MSZT/MB 118 Gipsz és gipszalapú termékek nemzeti szabványosító műszaki bizottság dolgozott ki részben MSZT-önköltségre, részben európai pályázati forrásból.

A dokumentum visszavonja és helyettesíti az MSZ EN 14496:2006-ot.

A szabvány a gipszalapú ragasztók jellemzőit és teljesítményét határozza meg, amelyek az MSZ EN 13279-1-ben meghatározott gipszvakolatokból és adalékokból állnak. Ezeket a ragasztókat arra használják, hogy falakra és válaszfalakra rögzítsék az MSZ EN 13950 szerinti gipszkarton hő- és hangszigetelő rétegelt paneleket, az MSZ EN 520 szerinti gipszkarton borításokat, az MSZ EN 15283-1 szerinti szálerősítésű gipszlemezeket, az MSZ EN 15283-2 szerinti gipszrostlemezeket és más alkalmas termékeket, mint az MSZ EN 14190 szerinti újrafeldolgozott lemezeket és az MSZ EN 14209 szerinti szegélyléceket. A ragasztók a hőtechnikai és akusztikai teljesítményt biztosító rendszerek építését segítik elő.

A dokumentum a következő, termékek teljesítményállandóságának értékelését és ellenőrzését biztosító teljesítményjellemzőkre vonatkozik: tűzzel szembeni viselkedés, tűzállóság és kötési szilárdság, amelyeket a megfelelő európai vizsgálati módszerek szerint kell mérni. Vonatkozik azokra a további műszaki jellemzőkre is, amelyek fontosak a termék építőipari felhasználása és elfogadása szempontjából.

A szabvány megadja a hő- és hangszigetelő rétegelt panelekhez és gipszlemezekhez használt gipszalapú ragasztók jellemző vizsgálati módszereit, valamint a gipszalapú ragasztók e szabvány szerinti követelményeknek és a gyártó teljesítménynyilatkozatában közölt teljesítményeknek való megfelelőségét:

—          a terméktípus meghatározásával; és

—          a gyártó által végzett üzemi gyártásellenőrzéssel (ÜGYE)

kell bizonyítani.

A követelmények, a vizsgálati módszerek, valamint a gyártó teljesítménynyilatkozatában közölt teljesítményeknek való megfelelőség bizonyításának leírásán túl a szabvány mintavételi eljárást ad a vizsgálatokhoz.

A dokumentum ZA melléklete tartalmazza a szabvány és a 305/2011/EU rendelet közötti kapcsolatot.

 

Szendy Csabáné

2023. december

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 118 Gipsz és gipszalapú termékek

CEN/TC 241 Gipsz és gipszalapú termékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!