Előformázott gipszkarton mennyezeti szegélylécek

2023. december 1-jén jelent meg az MSZ EN 14209:2017 Előformázott gipszkarton mennyezeti szegélylécek. Fogalommeghatározások, követelmények és vizsgálati módszerek szabvány magyar nyelvű változata, amelyet az MSZT/MB 118 Gipsz és gipszalapú termékek nemzeti szabványosító műszaki bizottság dolgozott ki részben MSZT-önköltségre, részben európai pályázati forrásból.

A dokumentum visszavonja és helyettesíti az MSZ EN 14209:2006-ot.

Az EN 14209 új kiadásában a főbb műszaki változtatások a következők:

a)    a Rendelkező hivatkozásokat frissítették;

b)    a dokumentum Jelölések és rövidítések című új fejezettel bővült;

c)    a ZA mellékletet és a 6. fejezetet felülvizsgálták, hogy összhangban legyenek az építési termékekről szóló rendelettel (CPR);

d)   a dokumentumot átszerkesztették.

Az előformázott gipszkarton mennyezeti szegélylécek gipszmagból állnak, amelyek erős, tartós papírburkolattal vannak bevonva és ahhoz szorosan hozzá vannak kötve, keskeny hosszokban, különböző homloklap-profilozással.

Az összetétel és kialakítás megegyezik a gipszkarton lemezekével (MSZ EN 520), ami különösen alkalmassá teszi olyan felhasználásra, ahol összeférhető termékre van szükség a gipszkarton lemezek vagy gipszkarton falak és mennyezetek közötti csatlakozás esztétikai javításához. Dekorációs és akusztikai célokra is használhatók.

Az előformázott gipszkarton mennyezeti szegélylécek különböző kerületekben, hosszúságokban és profilokban készülnek a gyártó által megadott névleges méretek szerint.

A szabvány az előformázott gipszkarton mennyezeti szegélylécek jellemzőit és teljesítményét határozza meg. Vonatkozik a tűzzel szembeni viselkedés, a tűzveszélyesség és a hajlítószilárdság teljesítményjellemzőkre, továbbá azokra a műszaki jellemzőkre is, amelyek fontosak a termék építőipari felhasználása és elfogadása szempontjából, valamint az ezen jellemzők referenciavizsgálataira.

A dokumentum azonban nem vonatkozik sima vakolt és szálerősítésű gipsz mennyezeti szegélylécekre.

A követelmények, a vizsgálati módszerek, valamint a gyártó teljesítménynyilatkozatában közölt teljesítményeknek való megfelelőség bizonyításának leírásán túl a szabvány mintavételi eljárást ad a vizsgálatokhoz.

A dokumentum ZA melléklete tartalmazza a szabvány és a 305/2011/EU rendelet közötti kapcsolatot.

Szendy Csabáné

2023. december

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 118 Gipsz és gipszalapú termékek

CEN/TC 241 Gipsz és gipszalapú termékek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!