A digitális termékútlevél szabványosítása

A digitális termékútlevél (Digital Product Passport, DPP) egy termékre vonatkozó részletes információk, például a származás és az összetétel feltüntetésére szolgáló eszköz, amelyet már a 2019-es európai zöldmegállapodásban, az európai körforgásos gazdasági cselekvési tervben (CEAP), a 2020-as akkumulátorrendeletben és a 2022-es, fenntartható termékek környezetbarát tervezéséről szóló rendeletben (ESPR) is említettek.

A DPP-t az ESPR-rendelet végrehajtását támogató egyik alapvető pillérnek tekintik. A DPP továbbá az Európai Bizottság három fontos szakpolitikai célkitűzését hivatott támogatni:

(1) a környezeti fenntarthatóság növelése,

(2) a körforgásos gazdaság előmozdítása, és

(3) a jogi megfelelés támogatása.

Az interoperábilis DPP-rendszerek és a DPP-adatstruktúra megvalósítása lehetővé teszi az átláthatóságot és a minőséget az értékláncokon keresztül, valamint erősíti az európai piac rugalmasságát.

A CEN és a CENELEC 2023 májusában megkapta a digitális termékútlevélre vonatkozó szabványosítási kérelem tervezetét, amelyben harmonizált szabványok kidolgozását kérik az „egyedi azonosítók”, az „adathordozók”, a „fizikai termék és a digitális megjelenítés közötti kapcsolatok”, a „hozzáférési jogok kezelése”, az „interoperabilitás”, az „adathitelesítés” és az „adatbiztonság” területén. Ennek következtében hozták létre a CEN/CLC/JTC 24 műszaki bizottságot a Német Szabványügyi Intézet (DIN) irányítása alatt.

Célja a digitális termékútlevél és az adatszolgáltató ökoszisztéma kiépítéséhez szükséges dokumentumok kidolgozása, az ágazatközi és rendszerközi átjárhatóság biztosítása mellett.

Ha szeretne többet megtudni erről az új szabványosítási tevékenységről vagy részt venni benne, kérjük, vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal a szabvtit@mszt.hu címen.

 

Nagy Gábor

2023. december

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/CLC/JTC 24 Digitális termékútlevél (DPP)

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!