Új szabvány az orvosi képalkotás területén

A röntgensugár az orvosi képalkotásban mindig jelentős szerepet töltött be. Wilhelm Conrad Röntgen egy más jellegű kísérlet során fedezte fel a később róla elnevezett sugarat, és készítette el 1895 decemberében az első röntgenfelvételt felesége kezéről. A felfedezés híre, illetve maga a technológia meglepően gyorsan terjedt el. Alig két hónappal Röntgen kísérlete után Klupathy Jenő fizikus Eötvös Loránd kezéről készített felvételt Magyarországon, az Egyesült Államokban pedig már 1896-ban kéztörések vizsgálatára használták. A röntgensugár felfedezésétől egyenes út vezetett a képalkotó diagnosztika megszületéséig.

Az elmúlt több mint száz évben a tudomány folyamatosan fejlesztette a röntgensugár alkalmazási területét, kiemelt figyelmet fordítva a biztonságra. A gyártók, a kutatók és a kórházak továbbra is keresik a képalkotó berendezések teljesítményét javító lehetőségeket.

Az IEC vonatkozó szabványok kidolgozásával szintén támogatja a diagnosztika fejlesztését és a gyógyítást. A nemrégiben megjelent IEC 62220-2-1:2023 Medical electrical equipment. Characteristics of digital X-ray imaging devices. Part 2-1: Determination of dual-energy subtraction efficiency. Detectors used for dual-energy radiographic imaging (Gyógyászati villamos készülékek. Digitális röntgenképalkotó készülékek jellemzői. 2-1. rész: Kettős energiájú röntgenfelvételezéshez használt képreceptorok) a digitális röntgenberendezések teljesítménymérését írja le. 

A kettős energiájú röntgenfelvételezéshez használt berendezések két különböző röntgensugár-energiaszintet használnak, így lehetővé válik az emberi test szöveteinek és struktúráinak mélyebb elemzése. Ezen mérőszámok használhatók (szöveti) szubtrakciós képek elemzéséhez, valamint a digitális röntgenképalkotó berendezések dózisteljesítményének, zajjellemzőinek és a (szöveti) szubtrakciós hatékonyságának értékeléséhez. A megadott módszerek kijelölik a többspektrumú elsődleges adatok kinyeréséhez, illetve az ezekből származó (szöveti) szubtrakciós képek számításához szükséges eljárásokat.

A szabványban található teljesítménymutatók határozzák meg ezen modern eszközök hatékonyságát. Ezeket a mutatókat a következő módszerek írják le:

  • Dózisteljesítmény: A röntgenfelvétel során annak ellenőrzése, hogy mennyi sugárzást kap a beteg. A szabvány meghatározza a dózismennyiség mérőszámait, amely annak megállapításához szükséges, hogy az eszköz megfelel-e a követelményeknek, illetve biztosítja, hogy a sugárzási szint biztonságos legyen.
  • Zajjellemzők: A zaj alapvető részleteket tud módosítani a képben, ami téves következtetésekhez vezethet. A szabvány ennek elkerülése érdekében módszereket határoz meg a zajjellemzők elemzéséhez és számszerűsítéséhez.
  • Szövetszubtrakció hatékonysága: Ezen új eszközök egyik nagyszerű „képessége”, hogy a képből ki tudják válogatni a lényeges információt. Ez különösen fontos a meghatározott szövetek vagy struktúrák kiemelése érdekében. A szabvány leírja, hogyan értékeljük ennek hatékonyságát.

A korábbi években az e szabványcsaládhoz tartozó alábbi szabványok már bevezetésre kerültek (angol nyelven):

  • MSZ EN 62220-1-1:2015 Gyógyászati villamos készülékek. Digitális röntgenképalkotó készülékek jellemzői. 1-1. rész: A detektív kvantumhatásfok meghatározása. Röntgenfelvételezéshez használt képreceptorok (IEC 62220-1-1:2015)
  • MSZ EN 62220-1-2:2008 Gyógyászati villamos készülékek. Digitális röntgenképalkotó készülékek jellemzői. 1-2. rész: A detektív kvantumhatásfok meghatározása. Mammográfiában használt érzékelők (IEC 62220-1-2:2007)
  • MSZ EN 62220-1-3:2009 Gyógyászati villamos készülékek. Digitális röntgenképalkotó készülékek jellemzői. 1-3. rész: A detektív kvantumhatásfok meghatározása. Dinamikus képalkotásban használt érzékelők (IEC 62220-1-3:2008)

A szabványok magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabványok magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Forrás:

https://iec.ch/blog/new-standard-medical-imaging

 

Zajdon Anna

2023. október

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 843 Gyógyászati villamos készülékek

CLC/TC 62 Villamos berendezések a gyógyászati gyakorlatban

IEC/SC 62B Gyógyászati képalkotó készülékek, szoftverek és rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!