Új partnerségi egyezmény az Európai Minőségügyi Infrastruktúra Hálózat létrehozásáról

Az új partnerség a Minőségi Infrastruktúra Nemzetközi Hálózatának (INetQI) kérésére indult el, mely szervezetben az ISO és az IEC is tag. Az érintett európai szervezetek képviselői egyetértettek abban, hogy szükség van az európai hálózat létrehozására is.

A CEN, a CENELEC, az Euramet, az Európai Akkreditációs Együttműködés (EA) és a WELMEC a kezdetektől fogva részt vett az INetQI munkájában. Az Euramet a nemzeti metrológiai szervezeteket tömörítő szövetség, a WELMEC pedig a törvényes metrológia európai együttműködési szervezete. Jelenleg tárgyalások folynak az ETSI-vel is az érintett európai megfelelőségértékelő szervezetek bevonásáról. 

Az együttműködés célja, hogy az európai minőségügy infrastruktúráját közösen erősítsék, közös konferenciákat szervezzenek és egymás szervezeteinek ismertségét növeljék. A szerződés pénzügyi kötelezettségeket nem tartalmaz, a vezetést felváltva vállalják a tagszervezetek.

Ezenfelül még szeptemberben együttműködési egyezményt írtak alá az európai szabványügyi szervezetek a CCNR nevű szervezettel is, amely a Rajna menti országok folyami navigációját segító hatóságok szervezete. A CCNR és az ESO-k a folyami navigáció szabványaiban fognak együttműködni.

Krantz Domokos

2023. október

Kapcsolat

Krantz Domokos​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!