Tranzakcióbiztosítás az elektronikus kereskedelemben

A kereskedelem az elmúlt évtizedekben jelentős átalakuláson ment keresztül. Az internet fokozatos térnyerésével együtt az online tranzakciók is egyre gyakoribbá váltak, és az elektronikus kereskedelem napjainkra már a világ egyik legdinamikusabban fejlődő üzletágává vált. Mindennapos használata során azonban számos kellemetlenséggel is találkozhatunk, pl. rossz minőségű terméket kapunk, nem lehet felvenni a kapcsolatot a kereskedővel, nehézkes a jótállási jogok érvényesítése, átverik a felhasználókat stb.

Az ISO két új nemzetközi szabvány közzétételével járul hozzá az e-kereskedelemben tapasztalható negatív hatások és veszélyek mérsékléséhez.

Az ISO 32111:2023 Transaction assurance in E-commerce. Principles and framework (Tranzakcióbiztosítás az e-kereskedelemben. Alapelvek és keretrendszer) meghatározza az e-kereskedelmi tranzakciók biztosításának alapelveit és keretrendszerét, beleértve a résztvevőket, a tevékenységeket és a biztosítási elemeket. A szabvány, amely az e-kereskedelemben részt vevő szervezetek és személyek számára készült, segítséget nyújthat:

  • olyan kulcsfontosságú elemek azonosításában, amelyek javítják az e-kereskedelmi tranzakciók folyamatának biztosítását;
  • az e-kereskedelmi tranzakciók biztosítását célzó programokhoz való hozzájárulásban;
  • az ágazatban tevékenykedő kormányzati vagy nem kormányzati szervezetek vagy magánszemélyek tájékoztatásában;
  • az ágazat fenntartható fejlődésének előmozdításában.

 

Az ISO 32110:2023 Transaction assurance in E-commerce. Vocabulary (Tranzakcióbiztosítás az e-kereskedelemben. Szakszótár) az e-kereskedelemben a tranzakcióbiztosítás területén használt szakkifejezéseket és fogalommeghatározásokat tartalmazza.

 

A szabványok magyar nyelvű változatának bevezetéséhez az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabványok magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

 

Nagy Gábor

2023. október

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!