Szakmai fórum a fémek hegesztési munkarendi előírásáról

(MSZT-székház – 2024. február 22.)

A hegesztett termékek megfelelőségigazolásában és minőségbiztosításában alapvető szerepet játszik a hegesztési munkarendi előírás (WPS), amelynek tervezéséhez, minősítéséhez és alkalmazásához a vonatkozó szabványcsalád nyújt segítséget, mégis mindig felmerülnek nehezen értelmezhető és megoldható helyzetek. Az ilyen helyzetek szabványokon alapuló ismertetése és közös értelmezése céljából az MSZT és a MAHEG szakmai fórumot rendez Fémek hegesztési munkarendi előírása (WPS) címmel.

A hegesztett termékek megfelelő minősége számos építmény és létesítmény biztonságának alapvető feltétele, ezért annak igazolását jogszabályok írják elő (jogilag szabályozott terület). A megfelelőségigazolás lényeges eleme a szabványos, tanúsított minőségirányítási rendszer alkalmazása. Az ömlesztőhegesztés minőségirányítási követelményeit meghatározó szabványsorozat (MSZ EN ISO 3834 sorozat) előírja a hegesztett kötés megfelelőségértékeléséhez szükséges technológiai, személyi és tárgyi feltételeket. A technológia (a hegesztési munkarend) megfelelőségigazolásának alapvető feltétele, hogy az alkalmazott munkarend lényeges változói a hegesztési munkarend minősítésének érvényességi tartományán belül legyenek. Ennek teljesülését a hegesztési munkarendi előírásban (WPS-ben) megadott lényeges változók értékelésével végzik.

A szabványos rendszer alkalmazása során azonban gyakori gond, hogy a hegesztési munkarend megfelelőségének értékelését szolgáló dokumentumnak (WPS-nek) nem készül gyártásba adott változata (indokolt esetben „munkautasítása”), amely alapján megítélhető, hogy a hegesztő által – a folyamat stabilitását szem előtt tartó – választott beállítás megfelel-e a WPS előírásainak. Ugyanakkor – különösen az elektronikus áramforrások terjedése és ezzel kapcsolatban a különleges eljárásváltozatok alkalmazása miatt – kiemelt jelentősége van a hegesztő berendezés verifikálásának (igazoló ellenőrzésének).

A szakmai fórum alkalmat kínál a fémek hegesztési munkarendi előírásainak készítésére és alkalmazására vonatkozó szabványokkal kapcsolatos kérdések átgondolására és megvitatására, különös tekintettel a gyakorló hegesztési felelősök problémáira.  

A résztvevők számára lehetőséget kínálunk egy legfeljebb 5 perces időtartamú prezentációra saját, gyakorlati tapasztalatuk, problémafelvetésük bemutatására az Esettanulmányok szekcióban. Az erre, illetve az online részvételre vonatkozó igényt a jelentkezési lapon kérjük jelezni.

A szakmai fórum témájához kapcsolódó szabványok a résztvevők számára kedvezményesen megvásárolhatók.

 

A szakmai fórum tervezett programja

Jelentkezési lap a szakmai fórumhoz

Szabványmegrendelő lap a szakmai fórumhoz

 

Szabó József
2023. október