Minőségi érzékelők sportmérésekhez

Legyen labdarúgás, jégkorong vagy maraton, a sportteljesítmény-követés és -elemzés fontos szerepet tölt be a jó eredmény elérésében. Az edzők és a csapatok különböző mutatókat és mérőszámokat használnak a játékosok teljesítményének elemzéséhez és javításához. Ezek az elemzések erőteljesen befolyásolják a csapatválasztást, a játékstratégiát, de akár az orvosi kezelés szükségességét is jelezhetik.

A globális sportanalitikai piac iránt folyamatosan növekszik a befektetők érdeklődése. Csak a jó minőségű és megbízható érzékelők tudnak megfelelő adatokat szolgáltatni a különböző elemzőeszközöknek. Az érzékelőknek ezenfelül különböző igényekhez is alkalmazkodniuk kell: használhatóknak kell lenniük a játékosok mezébe varrva esős időben vagy izzadtság esetén is.

Az IEC számos szabványt dolgoz(ott) ki a témában. Az IEC/TC 47 például az érzékelők tervezésével, gyártásával, használatával és újrahasznosításával, az IEC/TC 86 a száloptikai érzékelőkkel, az IEC/TC 124 pedig testen viselhető elektronikus eszközökkel és technológiákkal kapcsolatos szabványokat dolgoz ki.

Az IEC/TC 124 szabványai közül az MSZT angol nyelven megjelentette az IEC 63203 sorozat tagjai közül a következőket:

  • MSZ EN IEC 63203-101-1:2022 Viselhető elektronikus eszközök és technológiák. 101-1. rész: Terminológia (IEC 63203-101-1:2021)
  • MSZ EN IEC 63203-201 sorozat Viselhető elektronikus eszközök és technológiák. Elektronikus textil
  • MSZ EN IEC 63203-801 sorozat Viselhető elektronikus eszközök és technológiák. Okos testfelszíni hálózat (SmartBAN)
  • MSZ EN IEC 63203-204-1:2021 Viselhető elektronikus eszközök és technológiák. 204-1. rész: Elektronikus textil. Vizsgálati módszerek a szabadidő- és sportruházati e-textilrendszerek moshatósági tartósságának értékelésére (IEC 63203-204-1:2021)

A hatékony monitorozáshoz megfelelő érzékelők kellenek, melyek kiválasztását segíti az IECQ (Quality Assessment System for Electronic Components), az IEC elektronikus komponensek minőségértékelési rendszere. Az IECQ továbbá segíti az érzékelőgyártók és kapcsolódó szolgáltatók esetében annak értékelését, hogy megfelelnek-e a szabványok előírásainak.

Az IECQ nem csak érzékelőket tanúsít, ennél jóval szélesebb a szolgáltatási palettája – az ellátási lánc ellenőrzésének egyik eszköze világszerte, így csökkenti a költségeket és a piacra jutási időt, valamint kiküszöböli az elektronikai beszállítók többszöri újraértékelésének szükségességét.

Mivel a sportnak továbbra is szüksége lesz adatokra, az IEC-szabványok és az IECQ-vizsgálatok alkalmazása nemcsak versenyelőnyt jelent az érzékelőgyártók számára, hanem egy erős minőségi biztosítékot is a teljesítményelemzés piacán.

A szabványok magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabványok magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Zajdon Anna

2023. október

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

IEC/TC 124 Viselhető elektronikus eszközök és technológiák

IEC/TC 47 Félvezető eszközök

IEC/TC 86 Száloptika

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!