Felvonók távvészjelző rendszere

2023. október 1-jén megjelent az MSZ EN 81-28:2022 Felvonók szerkezetének és beépítésének biztonsági előírásai. Személy- és teherszállításra használt felvonók. 28. rész: Személy- és személy-teher felvonók távvészjelző rendszere szabvány magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását az MSZT saját költségre valósította meg.

A most megjelent szabvány meghatározza az MSZ EN 81 szabványsorozat szerinti személy- és személy-teher felvonók vészjelző rendszerére vonatkozó műszaki követelményeket. Foglalkozik a vészjelzés aktiválásával, a vészjelzés továbbításával, a használati és karbantartási tájékoztatással, valamint olyan helyszíni vizsgálattal, amelynek célja igazolni, hogy a felvonó használata előtt teljesültek e dokumentum követelményei. Viszont nem foglalkozik a kommunikációs hálózat meghibásodásával, beleértve a mobilhálózat jelerősségét vagy hasonló hibákat, valamint a hálózati villamosenergia-ellátás olyan mértékű meghibásodásával, amely egy adott földrajzi területen lévő összes felvonó esetében egyszerre okoz bennrekedést.

Az MSZ EN 81-28:2022 a felvonókra vonatkozó olyan jelentős veszélyekkel, veszélyes helyzetekkel és eseményekkel foglalkozik, amelyek a felvonók rendeltetésszerű használata esetén és a gyártó által előre látható helytelen használat esetén felléphetnek:

  • a használók bennrekedésének kockázata a felvonóban és az aknában.

A szabvány nem alkalmazható azokra a felvonókhoz használt vészjelző rendszerekre, amelyeket e dokumentum kiadása előtt telepítettek.

A szabvány előzményéhez képest a főbb változások a következők:

  • a rendelkező hivatkozásokat aktualizálták,
  • a ZA mellékletet módosították.

A szabvány felülvizsgálata során a 4. fejezetben nem történt műszaki változtatás.

A szabvány visszavonja és helyettesíti az MSZ EN 81-28:2018+AC:2019-et, amely azonban 2024. június 30-ig még érvényes.

Az MSZ EN 81-28:2022-t az MSZ EN 81-20:2020-szal együtt kell alkalmazni, mely megadja a személy- és személy-teher felvonókra vonatkozó alapkövetelményeket.

Ez a dokumentum része az MSZ EN 81 szabványsorozatnak. Az MSZ EN 81 szabványsorozat szerkezetét a CEN/TR 81-10:2008 műszaki jelentésben határozták meg, melyet az MSZT ez év november 1-jén ad ki angol nyelven. E műszaki jelentés magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a dokumentum magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

 

Kámán Gergely

2023. október

Kapcsolat

Kámán Gergely​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 314 Felvonók és mozgólépcsők

CEN/TC 10 Felvonók, mozgólépcsők és mozgójárdák

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!