A csomagolás újrahasznosítása

1994-ben az Európai Parlament elfogadta a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló irányelvet (94/62/EK), mely kiterjed a forgalomba hozott csomagolás minden típusára és minden csomagolási hulladékra, fő céljaként pedig a csomagolási hulladék keletkezésének megelőzését tűzte ki.

Az irányelv célja, hogy olyan rendszereket állítsanak fel, amelyek

  • garantálják a használt csomagolás és/vagy csomagolási hulladék visszaváltását, melyek életciklusának elemzésével idővel hierarchiát lehet felállítani az újrahasználható, újrafeldolgozható vagy egyébként újrahasznosítható csomagolások között;
  • támogatják a környezetkímélő csomagolásrendszereket;
  • elkerülik a kereskedelem útjába állított akadályokat és a verseny torzítását, valamint garantálják a csomagolás és csomagolási hulladék lehető legnagyobb mértékű visszajuttatását.

Az MSZT 2023. október 1-jén bevezetett három, a fenti irányelvet támogató műszaki specifikációt angol nyelven.

Az MSZ CEN/TR 13910 Csomagolás. Jelentés a csomagolás életciklus-elemzésének kritériumairól és módszertanáról meghatározza és leírja, hogyan kell alkalmazni az életciklus-elemzést a csomagolás és az elosztórendszerek esetében.

Az MSZ CEN/TR 14520 Csomagolás. Újrahasználat. Az újrahasználati rendszer teljesítményértékelési módszerei megadja az újrahasznált csomagolással kapcsolatos rendszer teljesítményértékelésére vonatkozó módszereket. Ezt mérhetjük a kiválasztott időszak vagy az életciklus során a körforgás átlagos mértékével vagy az újrahasznosítási aránnyal. A választott módszer az újrahasználati rendszertől és a rendelkezésre álló információtól függ.

Alapvetően a csomagolóanyagon, illetve a feldolgozási folyamatba való bejutási állapotán múlik, hogy az anyag miként nyerhető vissza újrahasznosítással. Az MSZ CEN/TR 13688 Csomagolás. Az anyag újrafeldolgozása. Jelentés az újrafeldolgozás tartós akadályainak megelőzésére szolgáló anyagok követelményeiről megadja a főbb csomagolóanyagokat, és útmutatóként használható a csomagoláshoz felhasználható anyagok tekintetében, kiemelve, hogy mely anyagok akadályozzák az újrafeldolgozás további műveleteit. A csomagolás tervezésekor és ellenőrzésekor a következő anyagokat kell figyelembe venni: alumínium, üveg, papír és karton, műanyag, vas, valamint fa.

A szabványok magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák e szabványok magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Zajdon Anna

2023. október

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 511 Csomagolás

CEN/TC 261 Csomagolás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!