3D nyomtatás az egészségügyben

A gyógyászati célú 3D nyomtatás gyorsan növekvő és fejlődő ágazat, amelyet a gyógyászati eszközöktől kezdve a sebészeten át a személyre szabott orvoslásig számos területen alkalmaznak. Kevés olyan iránymutatás létezik azonban, amely megkönnyítené az adatok és folyamatok megosztását, lehetővé téve a bennük rejlő lehetőségek jobb kiaknázását. Ennek segítésére tettek közzé egy új nemzetközi szabványt.

A gyógyászati célú 3D nyomtatás bevezetése előtt a szövetrészek megkülönböztetéséhez kézzel kellett modelleket készíteni. Ez nem csak időigényes és hasznavehetetlen volt sürgős helyzetekben, de megnehezítette más egészségügyi dolgozók adatainak felhasználását is.

Napjainkban a 3D nyomtatás globális piaci értéke az egészségügyi ágazatban a becslések szerint 2032-re elérheti a közel 20 milliárd USD-t. A gyógyászati eszközök fejlesztésében, például az ortopédiában széles körben alkalmazott technológia lehetővé teszi a személyre szabott tervezést, valamint a gyorsabb és olcsóbb prototípus-készítést és -gyártást. A Covid19-világjárvány idején az egyéni védőfelszerelések gyártása során is alkalmazták, hogy a megnövekedett keresletet ki tudják elégíteni.

De ez még nem minden. Azáltal, hogy lehetővé teszi a páciensspecifikus anatómiai modellek létrehozását, a 3D nyomtatás hozzájárult a diagnózis és a sebészet eredményeinek javításához, alkalmazzák az oktatásban is, sőt már arról is beszélnek, hogy egy napon emberi szerveket is gyárthatnának vele.

Kyu Won Shim professzor, az ISO/IEC JTC 1 Informatika műszaki bizottság 3D nyomtatással és szkenneléssel foglalkozó munkacsoportjának megbízott vezetője szerint a technológia nagyon összetett kialakításokat tesz lehetővé, és emiatt nem mentes a kihívásoktól.

„Megfelelő szoftverre van szükség ahhoz, hogy az emberi anatómiát pontosan és következetesen lehessen megjeleníteni, ugyanakkor nemzetközi szinten kevés iránymutatás létezik kifejezetten a 3D nyomtatási technológiára vonatkozóan” – mondta.

„Az új dokumentum szabványosított eljárásokat és módszereket biztosít a gyógyászati célú 3D nyomtatási modellező szoftverek számára, ami rendkívül hasznos lesz a hazai és a tengerentúli 3D nyomtatási szoftverek engedélyeztetése során.”

Az újonnan közzétett ISO/IEC 3532-1 Information technology. Medical image-based modelling for 3D printing. Part 1: General requirements (Informatika. Gyógyászati képalapú modellezés 3D nyomtatáshoz. 1. rész: Általános követelmények) című szabvány célja, hogy megoldja ezt a problémát. Olyan szempontokra terjed ki, mint a munkafolyamat, valamint az adatfeldolgozási követelmények, például a 3D rekonstrukció és vizualizáció, a 3D kalibrálás és validálás, valamint a 3D konverzió és a fájlformátum.

A szabvány széles körű alkalmazása a legjobb gyakorlatok ajánlásával és a technológiával kapcsolatos nyelvezet harmonizálásával segíti elő a technológia elterjedését.

 

Forrás: https://www.iec.ch/blog/new-standard-3d-printing-healthcare

 

Nagy Gábor

2023. október

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/IEC JTC 1 Informatika

MSZT/MB 819 Informatika

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!