Vízicsúszdák

Az MSZT 2023. szeptember 1-jén jelentette meg az MSZ EN 1069-1:2017+A1:2019 Vízicsúszdák. 1. rész: Biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek és az MSZ EN 1069-2:2017 Vízicsúszdák. 2. rész: Utasítások szabványokat magyar nyelven.

A vízicsúszdák piaca rendkívül nagy, speciális és folyamatosan fejlődik, ezért nagyon nehéz mindenre kiterjedő biztonsági előírásokat meghatározni. E két szabvány minden közhasználatú fürdőbe telepített vízicsúszdára általános és speciális követelményeket ír elő. A speciális követelményeket, amennyire csak lehet, a nem osztályozott típusú csúszdákra is alkalmazni kell. Maguk a követelmények a biztonságra, valamint a tervezés, számítás és vizsgálat műszaki szabályaira vonatkoznak. A fenti előírásokat az MSZ EN 1069 1. része tartalmazza míg a 2. rész előírja a vízicsúszdák használati, üzemeltetési és karbantartási utasításait, valamint dokumentációját és üzembe helyezését.

A szabványokat a CEN/TC 136/WG 3 európai munkacsoport dolgozta ki, amelynek szakértői a vízicsúszdákra vonatkozó előírások mellett az alábbi két területre is dolgozott ki szabványokat:

MSZ EN 17164:2019 Közhasználatú fürdők medencéiben lévő mászófalak/edzőfalak. Biztonsági és üzemeltetési követelmények

 

MSZ EN 17232:2020 Vízi játszóeszközök és szerkezetek. Biztonsági követelmények, vizsgálati módszerek és üzemeltetési követelmények

Mivel e két utóbbi szabvány csak angol nyelven került magyar nemzeti szabványként bevezetésre, ezért az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák e szabvány(ok) magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Csík Gabriella

2023. szeptember

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 914 Fürdők és medencék

CEN/TC 136/WG 3 Vízicsúszdák és vízi játékelemek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!