Új terminológiaszabvány az IKT területén

2023 elején az ETSI közzétette az EG 203 499 útmutató újabb kiadását, melynek célja, hogy tovább egyszerűsítse a végfelhasználók hozzáférését az IKT-eszközökhöz, -szolgáltatásokhoz és -alkalmazásokhoz azáltal, hogy ajánlott kifejezéseket ad az alapvető és gyakran használt, IKT-val kapcsolatos tárgyakhoz és tevékenységekhez, nevezetesen olyan kifejezéseket, amelyekkel a végfelhasználók gyakran találkoznak.

A magyar szabványállományban is megtalálható MSZ ETSI EG 203 499:2023 Emberi tényezők (HF). Meglévő és jövőbeli IKT-eszközök, -szolgáltatások és -alkalmazások felhasználó-központú terminológiája dokumentum az IKT-felhasználók számára referenciaterminológiát biztosít az EU/EFTA 19 fő hivatalos nyelvén.

Egy eszköz, szolgáltatás vagy alkalmazás felhasználói felületén használt kifejezések (szavak, címkék) akadályt jelenthetnek a felhasználók számára, ha nem ismerik a kifejezéseket, vagy ha nem biztosak azok jelentésében. Míg egyes kifejezéseket a gyártók azért vezetnek be, hogy a funkciók egy új osztályát jelöljék, vagy hogy megkülönböztessék saját funkcióikat a versenytársak által kínáltaktól, a legtöbb egyéb, az eszköz vagy szolgáltatás funkcióit jelölő kifejezés nem feltétlenül a megkülönböztetés célját szolgálja. Harmonizált vagy ajánlott terminológia hiányában azonban e kifejezések használata jelentősen eltérhet a gyártók és a szolgáltatók között, ami a végfelhasználók számára félreérthetővé teszi a fogalmakat.

Az alapvető interaktív elemek közötti összhang megkönnyíti a tanulást és a tudásátadást, és javítja az összetett mobil IKT-környezetek általános használhatóságát.

„Az átadás még fontosabbá válik, amikor az idősebb felhasználókkal vagy a korlátozott kognitív funkciókkal rendelkező emberekkel foglalkozunk, akiknek a mindennapi élet legtöbb területén használniuk kell az okostelefonokat, a mobilszolgáltatásokat és az internetes alkalmazásokat, például e-mailt küldeni, hívást továbbítani vagy ébresztőt beállítani” – mondja Matthias Schneider, az ETSI Human Factors műszaki bizottság elnöke.

A harmonizált terminológia a vállalatoknál használt terminológiakezelő rendszerekbe is betáplálható, hogy a termékek, valamint a belső és külső dokumentáció (pl. tervezési dokumentumok, használati útmutatók és promóciós anyagok) egységes használatát biztosítsa.

A dokumentum több mint 800 kifejezést tartalmaz számos funkcionális területről, beleértve a hozzáférhetőséget, a telefonálást, a fényképezést és a navigációt.

Az érdekelt felekkel együttműködve a kifejezések kidolgozása során alkalmazott kiválasztási és validálási folyamat várhatóan olyan minőségi dimenzióval bővíti az ajánlott kifejezésgyűjteményt, amelyet egyéni erőfeszítéssel nehéz lenne elérni, továbbá hozzájárul azok használatához és elterjedéséhez.

 

Nagy Gábor

2023. szeptember

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 850 Multimédia és távközlés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!