Röntgendiagnosztikai képalkotásban használt, ionizációs kamrával és/vagy félvezető detektorral ellátott dózismérők

A röntgendiagnosztika a lakosságot érő mesterséges eredetű ionizáló sugárterhelés legjelentősebb összetevője. A gyógyászati radiológiában diagnosztikai vizsgálatokon vagy eljárásokon áteső pácienseket érő sugárterhelés csökkentése ezért az utóbbi években központi jelentőségűvé vált. A páciensdózis akkor lesz a lehető legkisebb, ha a röntgensugárzást létrehozó berendezést a képminőség és a sugárzáskibocsátás tekintetében megfelelően állítják be. A szabványnak megfelelő készülékek lényeges szerepet játszanak a kívánt pontosság elérésében. A beállításra és az ellenőrző mérésekre használt dózismérőknek megfelelő minőségűeknek kell lenniük, emiatt pedig meg kell felelniük a szabványban megadott egyedi követelményeknek.

A Magyar Szabványügyi Testület 2023. szeptember 1-jén közzétette az MSZ EN 61674:2013 Gyógyászati villamos készülékek. Röntgendiagnosztikai képalkotásban használt, ionizációs kamrával és/vagy félvezető detektorral ellátott dózismérők (IEC 61674:2012) szabvány magyar nyelvű változatát.

A szabvány a 150 kV-nál nem nagyobb feszültséggel gerjesztett röntgensugárzással működő röntgenfelvételezés – beleértve a mammográfiát is –, átvilágítás és komputertomográfia által használt terek, valamint a levegőkerma, a levegőkerma–hossz szorzat, vagy a levegőkerma-teljesítmény mérésére tervezett diagnosztikai dózismérők teljesítőképességi és néhány vonatkozó kialakítási követelményeit adja meg.

 

Nagy Gábor

2023. szeptember

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 843 Gyógyászati villamos készülékek

CLC/TC 62 Villamos berendezések a gyógyászati gyakorlatban

IEC/TC 62 Gyógyászati készülékek, szoftverek és rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!