Teobromin meghatározása takarmányokban

2023. augusztus 1-jén megjelent az MSZ EN 17270:2020 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek. Teobromin meghatározása takarmány-alapanyagokban és összetett takarmányokban, beleértve a kakaóból származó összetevőket, folyadékkromatográfiával szabvány magyar nyelvű változata, melynek kidolgozását európai pályázati támogatás tette lehetővé.

Az MSZ EN 17270 egy vizsgálati módszert ír elő a teobromin meghatározására takarmány-alapanyagban vagy összetett takarmányban a 27–307 mg/kg közötti munkatartományban, folyadékkromatográfiával kapcsolt UV-detektorral (HPLC-UV), illetve a 49–307 mg/kg közötti munkatartományban, folyadékkromatográfiás tandem-tömegspektrometriával (LC-MS/MS).

A módszert felnőtt kutyák és lovak kiegészítő összetett takarmányának felhasználásával validálták. A munkatartomány kiterjeszthető, amennyiben a kiterjesztett tartományt validálják.

A módszer alkalmazhatónak tekinthető a teobromin meghatározására a sütőcsokoládéban is, akár a HPLC-UV, akár az LC-MS/MS rendszerekkel.

A teomobrin elnevezése a kakaó latin nevéből (Theobroma cacao) származik. Ez egy nitrogéntartalmú szerves vegyület, amely természetes módon van jelen a kakaófában és annak magjaiban, ezáltal a kakaóból készült termékekben és melléktermékeiben is. Európában a kakaóbabhéjat, a kakaóbablisztet, a kakaócsírákat és a kiselejtezett édességeket használják takarmányozási célokra. A különböző csokoládék különböző mennyiségű teobromint tartalmaznak. A teobromin legmagasabb szintjét a takarmányokban EU-előírások szabályozzák.

Forrás: https://www.laboratuvar.com/en/gida-analizleri/kimyasal-analizler/teobromin-miktari-tayini-hplc

Szalay Anna

2023. augusztus

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 610 Takarmányok. Mintavétel és vizsgálati módszerek

CEN/TC 327 Takarmányok. Mintavételi és elemzési módszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!