Riccardo Lama a CENELEC következő elnöke

A CENELEC, az Európai Elektrotechnikai Szabványügyi Bizottság 2023. június 22-én tartotta éves közgyűlését Belgrádban, melyen Riccardo Lama urat választották meg hároméves mandátummal (2025–2027) a CENELEC következő elnökének.

Elnöki megbízatása hivatalosan 2024. január 1-jén kezdődik. Ez idő alatt Lama úr a jelenlegi CENELEC-elnökkel, Wolfgang Niedziellával és a teljes CENELEC-csapattal együtt fog dolgozni, mielőtt 2025 januárjában hivatalosan is átvenné az elnöki tisztséget. A tervek szerint ez biztosítja a folyamatosságot az európai szabványosítási rendszer fejlődése szempontjából kulcsfontosságú pillanatban.

A villamosmérnök végzettségű Lama úr több mint 35 éves tapasztalattal rendelkezik a közműágazatban. Az Enelnél, Olaszország nemzeti villamosenergia-szolgáltatójánál és az ágazat egyik európai vezető vállalatánál végzett munkája révén széles körű és sokrétű szakértelemre tett szert, amely műszaki és vezetői szerepkörökre egyaránt kiterjed.

Ugyanakkor Lama úr nagy tapasztalattal rendelkezik a szabványosítás terén is. 2005 óta tevékenykedik országos szinten a műszaki bizottságokban, és számos, az elektrotechnikával kapcsolatos uniós szintű stratégiai ágazatban, mint például a környezetbarát tervezés, a hálózati csatlakozások és a zöldhidrogén. Ezenkívül 2019 óta a CEI általános elnöki tisztét tölti be, és segíti a szervezet üzleti modelljének átalakítását.

Lama úr megválasztása az európai szabványosítás egy fontos időszakában történik, miután az Európai Bizottság tavaly megfogalmazott új stratégiája új, központi szerepet kapott a szakpolitikai prioritások megvalósításának támogatásában. Emiatt a választási beszédében Lama úr elkötelezte magát amellett, hogy együttműködik az érintett partnerekkel európai és nemzetközi szinten, hogy maximalizálja az elektrotechnikai szabványosítás hatékonyságát a meglévő kihívások kezelése érdekében.

Riccardo Lama így nyilatkozott: „A digitális és zöldátállás megvalósítására irányuló jelenlegi törekvésben a villamosítás kulcsfontosságú: ez az egyik leghatékonyabb eszköz egy szén-dioxid-semleges, hatékony és fenntartható társadalmi és gazdasági modell felépítéséhez Európában. Mint az európai elektrotechnikai szektor szabványosításáért felelős fő szervezet, a CENELEC központi szerepet játszik ezen ambíciók elérésében; a CENELEC elnökeként a szabványok kapacitásának kihasználására fogok összpontosítani, hogy támogassák az uniós jogalkotást ezen átmenet felé, teljes mértékben kiegészítve a nemzetközi szabványosítással és az IEC-vel.”

Forrás: A CENELEC honlapja

 

Nagy Gábor

2023. augusztus

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!