Oktatási intézmények ülőbútorai és asztalai

2023. augusztus 1-jén angol nyelven megjelent az MSZ EN 1729-2:2023 Bútorok. Oktatási intézmények ülőbútorai és asztalai. 2. rész: Biztonsági követelmények és vizsgálati módszerek szabvány, mely felváltotta a korábbi 2016-os kiadást (MSZ EN 1729-2:2012+A1:2016).

A szabványsorozat két részből áll; az első rész (MSZ EN 1729-1:2016) azokat a funkcionális méreteket határozza meg, melyekkel elősegíthető a helyes testtartás. Az adott méreteket indoklások támasztják alá.

A második rész a biztonsági követelményeket és vizsgálati módszereket tartalmazza. Az előírt követelményeknek megfelelő székek legfeljebb 110 kg testtömegű használók számára alkalmasak. Főbb változások a korábbi kiadáshoz képest:

  • a szabvány alkalmazási területét kibővítették, az iskolák mellett vonatkozik a gyermekgondozási intézményekre pl. az óvodákra is;
  • az asztallapok fényezésére vonatkozó követelményt törölték;
  • az ülés és a háttámla terhelési pontját pontosították;
  • néhány terhelést és erőt módosítottak;
  • az A melléklet – „Az asztalra helyezett székek stabilitásának meghatározása” – egy részét módosították;
  • a szabványt további biztonsági követelményekkel bővítették.

A második rész nem vonatkozik a speciális „munkaállomásokra” pl. a laboratóriumok, műhelyek bútoraira.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák e szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Csík Gabriella

2023. augusztus