Műanyag kupakok

A műanyag sokrétű felhasználhatósága és viszonylag alacsony költségei miatt egyre inkább jelen van mindennapi életünkben. Az Európai Bizottság „A műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégia” című dokumentumban azt fogalmazta meg, hogy kezelni kell a műanyaghulladék-problémát annak érdekében, hogy a műanyagok életciklusa körforgásos legyen. Ez a stratégia előrelépést jelent amennyiben a műanyagok és a műanyag termékek tervezése és előállítása kiemelten kezeli az újrafelhasználhatóságot, a javítás és az újrafeldolgozás iránti igényeket, valamint fenntarthatóbb anyagokat fejlesztenek ki és használnak.

Az EU 2019/904 irányelve „az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről” előírja, hogy a műanyagból készült kupakkal és fedéllel ellátott egyszer használatos, maximum 3 literes műanyag termékeket csak akkor lehessen forgalomba hozni, ha a kupakok és fedelek az italtárolókhoz rögzítve maradnak a termék rendeltetésszerű használata során. A most megjelent MSZ EN 17665:2022+A1:2023 Csomagolás. Vizsgálati módszerek és követelmények annak igazolására, hogy a műanyag kupakok és fedelek az italtárolókhoz rögzítve maradnak című szabvány ehhez az irányelvhez kapcsolódik.

A dokumentum kidolgozásának fő célja, hogy a műanyag kupakok és fedelek italtárolókhoz rögzítése megfelelő – erős, megbízható és biztonságos – legyen. A szabvány ezek vizsgálati módszereit és teljesítménykritériumait határozza meg. A használat során a kupaknak bírnia kell az igénybevételt, a kupak többszöri használatát, csavarását. Természetesen erővel leszakítható a kupak, de ez nem értendő bele a rendeltetésszerű használat fogalmába.

A szabvány kidolgozása során ügyeltek arra, hogy ne ütközzön a 94/62/EK a csomagolásról és a csomagolási hulladékról szóló irányelvben foglaltakkal, azaz megvalósuljanak az anyaghasználat, valamint az újrahasznosítás fontos szempontjai.

A témához kapcsolódik még az EN 16592:2022 Packaging. Rigid plastic containers. PET finish 29/25 (12,6) [Csomagolás. Merev falú műanyag italtárolók. PET-zárókupak 29/25 (12,6)] szabvány is.

A szabványok magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabványok magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Zajdon Anna

2023. augusztus

Kapcsolat

Szabó József​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 511 Csomagolás

CEN/TC 261 Csomagolás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!