Környezeti DNS

2023. augusztus 1-jén angol nyelven megjelent az MSZ EN 17805:2023 Vízminőség. Környezeti DNS mintavétele, gyűjtése és tartósítása vízből szabvány.

Az élőlények monitorozása kulcsfontosságú a vízi ökoszisztémák állapotának felméréséhez, melyet nemzeti és nemzetközi jogszabályok is előírnak pl. a 2000/60/EK Víz Keretirányelv (VKI). Az elmúlt években számos olyan szabvány készült, mely ennek az állapotnak a felmérését igyekszik segíteni pl.

MSZ EN 14011:2003          Vízminőség. Halak mintavétele elektromos halászati módszerrel

MSZ EN 14757:2015          Vízminőség. Halak mintavétele több nyílásméretű kopoltyúhálókkal

MSZ EN 15460:2008          Vízminőség. Útmutató szabvány tavakban lévő makrofiták felmérésére

E szabványok szükségessé teszik az adott organizmus befogását/összegyűjtését, mely azonban időigényes és fáradságos munka. Az MSZ EN 17805 kiadásával egy új korszak veszi kezdetét, ugyanis a környezeti DNS- (eDNS-) vizsgálat lehetővé teszi a különböző taxonómiai csoportok értékelését anélkül, hogy az organizmusokat közvetlenül izolálni kellene és be kellene fogni azokat, így várhatóan kulcsszerepet fog játszani a jövő biomonitoringjában.

Mivel az eDNS alkalmazható a víztestben található fajok azonosítására, így pl. az invazív fajok korai kimutatására is alkalmas, ezáltal időben fel lehet lépni e fajok ellen.

Azonban meg kell jegyezni, hogy e módszer bizonyos paraméterek megadására nem képes, pl. egyedméret, mivel annak megállapítására csak a hagyományos módszer alkalmas.

A szabvány útmutatást ad az eDNS vízból való mintavételéhez és a tároláshoz, melyek az eDNS-vizsgálat alapját – döntő lépését – képezik.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák e szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Csík Gabriella

2023. augusztus

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 714 A vizek fizikai, kémiai és biológiai vizsgálata

CEN/TC 230 Vízelemzés

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!