Cementklinker

Az ISO/TC 74 Cement és mész nemzetközi műszaki bizottság Irán javaslatára új szabvány kidolgozását tervezi, amelynek címe: Specifications for Cement Clinker (Cement. Cementklinkerre vonatkozó előírások).

Az új nemzetközi szabvány meghatározza az összes cementklinkertípus – a fehércement kivételével – általános szállítási követelményeit. Ez a megrendelés vagy a megfelelő termék alapdokumentuma, amely a következőket tartalmazza: szakkifejezések és meghatározások, a klinker osztályba sorolása, fizikai és kémiai követelmények, alkotórészek, granulometria (szemcseszerkezet-vizsgálat), aktivitás, egyenletesség, törhetőség, csomagolás és a csomag jelölése, tárolás, ellenőrzés, mintavétel, vizsgálati minta előkészítése, selejtezés, szállítás stb.

A globális cementkereskedelem szerkezete cementről klinkerre változott a környezet védelmét szolgáló hazai és globális szabályozások változásai miatt, amelyek megkövetelik a régi, környezetszennyező cementgyárak bezárását.

Emellett várhatóan ez a tendencia a jövőben is fokozatosan folytatódik, jövedelmezőbb üzletként, az alacsonyabb szállítási költségek, az alacsonyabb csomagolási költségek, az alacsonyabb adók és a klinkerrel kevert különböző cementek előállítási kapacitásának köszönhetően.

Ugyanakkor a helyszíni megfigyelések azt mutatják, hogy a legtöbb vásárló nem tudja azonosítani a klinker valódi minőségét a klinkerszabvány hiánya miatt.

Ezért a klinker szabványosításától azt várják, hogy a szabvány alapján a vásárlók képesek lesznek tudatosabban azonosítani a klinker valódi minőségét, valamint megszűnik az egyéni megítélés vagy a globális kereskedelemben a tetszőleges gyakorlat. Mindezek csökkentik az energiafogyasztást, és ennek következtében mérséklődhet a környezetszennyezés.

 

Szendy Csabáné

2023. augusztus

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 102 Cement és mész

CEN/TC 51 Cement és építési mész

ISO/TC 74 Cement és mész

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!