Tűzjelzők

A Magyar Szabványügyi Testület 2023. július 1-jén két szabvány magyar nyelvű változatát jelentette meg a tűzjelzők témakörében.

Az MSZ EN 54-1:2021 Tűzjelző berendezések. 1. rész: Bevezetés szabvány meghatározza az MSZ EN 54 sorozatban használatos szakkifejezéseket és meghatározásokat. Megadja azokat az alapelveket, amelyeken a sorozat egyes részei alapulnak, és ismerteti a tűzjelző rendszer elemei által ellátott funkciókat. A dokumentum az épületek és építőipari munkálatok tűzérzékelő és tűzjelző rendszereire vonatkozik. A dokumentum nem vonatkozik az MSZ EN 14604 alkalmazási területébe tartozó füstriasztó eszközökre.

Az MSZ EN 54-3:2014+A1:2019 Tűzjelző berendezések. 3. rész: Riasztóegységek. Hangjelzők szabvány általános követelményeket ad meg mind a kültéri, mind a beltéri környezetben használatos hangjelzőkre. Megadja a vonatkozó előírásokat, vizsgálati módszereket és teljesítménykövetelményeket azon éghajlati, mechanikai és villamos zavarok esetén, amelyek felléphetnek az üzemi környezetben. A szabvány nem vonatkozik a hangosbemondó készülékekre, amelyek főleg külső hangforrásból származó vészhelyzeti szöveges üzenetek sugárzására használatosak; és a felügyeleti hangjelzőkre, például a vezérlő- és kijelzőberendezés belső hangjelzőire.

 

Nagy Gábor

2023. július

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 72 Tűzérzékelő és tűzjelző rendszerek

MSZT/MB 815 Tűzjelzők

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!