Régi akkumulátorok átalakítása új erőforrásokká Afrikában

Az IEC azon elképzelése, mely egy biztonságosabb és hatékonyabb világ megteremtésére irányul, a közelmúltban további lendületet kapott az IEC Global Impact Fund (Globális Hatás Alap) első projektjének elindításával. A díjnyertes, tiszta energiával foglalkozó Aceleron vállalatot választották ki „A körforgásos modellek innovációjának katalizálása Afrikában – az akkumulátorok e-hulladékának villamos erőforrássá alakítása” elnevezésű első projekt megvalósítására.

Az IEC felismerve azt a hatalmas szerepet, amelyet a nemzetközi szabványok és a megfelelőségértékelés napjaink számos társadalmi, gazdasági és környezeti kihívásának kezelésében játszhatnak, létrehozta a Globális Hatás Alapot.

Tekintettel az akkumulátorok környezeti hatásával kapcsolatos aggodalmakra, mint például az ásványi anyagok kitermelése és a nem megfelelő ártalmatlanítás, az IEC Globális Hatás Alap első projektje az e-hulladékkal kapcsolatos kihívást fogja kezelni ezen a területen. 2030-ra az akkumulátorok iránti globális kereslet a 2020. évi 185 GWh-ról várhatóan több mint 2000 GWh-ra nő, és megfelelő kezelés esetén fontos szerepet fog játszani a későbbi felhasználásra szánt villamos energia tárolásában.

Az akkumulátorok kulcsfontosságú megoldásnak tekinthetők a villamos energiához való hozzáférés problémájának megoldására Afrika Szaharától délre fekvő részén, ahol a villamosítás aránya csupán 48,2%. Az akkumulátorok karbantartása azonban továbbra is drága és bonyolult, ami jelentős mennyiségű hulladékot eredményez.

Az Aceleron a lítiumion akkumulátorok tömörítési technológiájával egy olyan tanulmányt fog megvalósítani, amely új akkumulátorokat készít a régiekből. A folyamat minden aspektusában szabványokat alkalmaznak majd, az akkumulátorokat pedig az Aceleron kenyai és ugandai létesítményeiben vizsgálják. A kenyai nemzeti bizottság irányításával a projekt a szabványosított vizsgálatot fogja alkalmazni a két országban való értékeléshez. Ez lehetővé teszi a szabványosított megközelítést, amellyel elérhető a technológia megismétlése és az akkumulátorok körforgásának előmozdítása az egész világon.

Philippe Metzger, az IEC főtitkára és vezérigazgatója elmondta: „Az első projekt aláírása az Aceleronnal izgalmas lépés az IEC Globális Hatás Alap számára. Lehetővé teszi a fejlődő országoknak, hogy közvetlenül részesüljenek az IEC szabványosítással és megfelelőségértékeléssel kapcsolatos munkájában szereplő globális legjobb gyakorlatokból. A szabványok és a megfelelőségértékelés megkönnyítik a technológiák összekapcsolását, integrálását és interoperabilitását, valamint biztosítják biztonságukat és hatékonyságukat. Az akkumulátorok e-hulladékának hasznos erőforrásokká történő átalakítására szolgáló, bevált módszerek szabványosításába való befektetéssel hozzájárulunk ahhoz, hogy olyan alapot teremtsünk, amelyre további éghajlatváltozást mérséklő kezdeményezések épülhetnek.”

Dr. Amrit Chandan, az Aceleron vezérigazgatója és társalapítója elmondta: „A hálózaton kívüli napenergia-hasznosító technológiák (OGS) a modern energiaszolgáltatásokhoz való hozzáférést biztosítanak a villamos árammal nem rendelkező közösségek számára, de a legnagyobb valószínűséggel az őket ellátó akkumulátorok hibásodnak meg először. Az IEC Globális Hatás Alap támogatása értékes lehetőség arra, hogy fenntartható módon, a környezetre gyakorolt negatív hatás nélkül fejlesszük ki az akkumulátorokban lévő természeti erőforrások újrafelhasználását. A projektből származó adatok segíthetnek a vonatkozó szabványok további javításában, ami viszont lehetővé teszi e technológia fejlődését. Ennek eredményeként több közösség élvezheti a villamosítás számos előnyét, miközben hozzájárulhat az éghajlatváltozás mérsékléséhez.”

A kezdeményezés kétéves kísérleti projektként fut majd, az IEC nemzeti kapcsolattartóinak támogatásával, és aktívan keresik a további partnereket.

 

Forrás: Az IEC honlapja

 

Nagy Gábor

2023. július

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

IEC/TC 21 Akkumulátorcellák és akkumulátorok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!