Megjelent a munkahelyi pszichológiai egészség témájú szabvány magyar nyelven

Bár a Covid-világjárvány szerencsére visszaszorult, azonban a következményeivel még évekig, évtizedekig szembe kell néznünk. A világjárvány által okozott másodlagos következmények közül kiemelkedő szerepet játszik az emberekben kialakult pszichés szorongás, bizonytalanság-, és kiszolgáltatottságérzés. Szakemberek egybehangzó véleménye szerint e tünetek még mindig jelen vannak az emberek többségében és kihatnak a mindennapos tevékenységeikre, így a munkavégzésükre is.

A 2023. július 1-jén magyar nyelven megjelent MSZ ISO 45003:2023 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása. Pszichológiai egészség és biztonság a munkahelyen. Irányelvek a pszichoszociális kockázatok kezeléséhez szabvány útmutatást ad a pszichoszociális kockázatok kezeléséhez és a munkahelyi jóllét elősegítéséhez, a munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítási rendszerének (MEBIR) részeként.

A MEBIR alapszabványa, az MSZ ISO 45001:2018 kiemeli, hogy a szervezet felelős a munkavállalók és a tevékenységei által érintett személyek munkahelyi egészségvédelméért és biztonságáért. Ez a felelősség nemcsak e személyek testi, hanem a mentális/pszichológiai egészségének támogatását és védelmét is magában foglalja.

A pszichoszociális kockázatok sikeres kezelése az egész szervezet elkötelezettségét igényli. A felső vezetés vállalja a legfőbb szerepet, a vezetőknek és a munkavállalóknak pedig minden szinten ajánlott segíteniük a végrehajtásban.

 

A Magyar Szabványügyi Testület az új szabvány ismertetése és a munkahelyi pszichológiai kockázatok részletesebb elemzése témakörében szakmai fórumot tervez 2023 októberére, melyre várjuk az érdeklődők jelentkezését.

A szakmai fórum részletes programját, időpontját és a jelentkezésre vonatkozó tájékoztatást a későbbiekben fogjuk közzétenni.

 

Antal Andrea Zsuzsa

2023. július

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 901 Minőségirányítás és minőségbiztosítás

MSZT/MCS 209 Munkavédelem

ISO/TC 283 A munkahelyi egészségvédelem és biztonság irányítása

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!