Külföldi nyelvtanfolyamok

A nyelvtudás a mai világban alapvetővé vált sokunk számára. Régen is a műveltség része volt, manapság azonban a globalizációnak köszönhetően mindennapi életünk része lett – az interneten elérhető tartalmak, játékok stb. használatával. Az iskolában, a nyelvtanfolyamokon vagy akár az interneten elsajátított nyelvtudást nagyon meg tudja erősíteni egy néhány hetes külföldi, célnyelvi környezetben elvégzett nyelvtanfolyam. Ez nemcsak a nyelvtudást fejlesztheti látványos módon, hanem életre szóló élményeket, tapasztalatokat, kapcsolatokat is adhat a résztvevőknek.

Ahhoz, hogy ezek a napok biztosan tartalmasak és emlékezetesek legyenek, fontos az alapvető kritériumokat lefektetni. Ezt tette meg az MSZ EN 14804:2005 Külföldi nyelvtanfolyamok szervezői. Követelmények szabvány. A dokumentum a külföldi nyelvtanfolyamokat szervezőkre – nyelviskolákra, utazási irodákra – vonatkozó követelményeket határozza meg – az oktatást, az utazást, az elszállásolást, a szabadidős programokat és a visszajelzéseket illetően. A dokumentum célja, hogy a tanfolyamokat szervező és az azokat ellenőrző szervezetek ezen szempontok alapján segíteni tudják az érdeklődőket abban, hogy a számukra legmegfelelőbb tanfolyamot tudják kiválasztani, mellyel elégedettek lesznek.

A szabvány előírásai két témakör köré csoportosulnak, ezek a tájékoztatás és a szolgáltatás.

A tájékoztatásnak ki kell terjednie nemcsak az általános információkra, hanem olyanokra is mint a fiatalkorúak és gyerekek felügyelete, úti okmányok és biztosítás, szállás, tanórák száma és hossza, szabadidős programok, jelentkezés menete és részletei, utazás és megérkezés.

A szolgáltatás leírásának része az oktatás felépítéséről nyújtott információ, a tanárok elvárt képzettségi és tudásszintje. Részletes leírás a szállásról, ha az családnál van, milyen adatokat kell begyűjteni a családtagokról, milyen szempontoknak kell megfelelni, mik az ottani környezetbe integrálódást segítő tényezők, illetve ha önellátó, akkor mik a szállás alapkövetelményei. Ezenkívül fontos még az elégedettség felmérése, a többszöri visszajelzés kérése, valamint hogy legyen eljárási rendje a visszajelzések, panaszok kezelésének.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Zajdon Anna

2023. július

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 904 Turisztikai szolgáltatások és ökoturizmus

CEN/TC 329 Turisztikai szolgáltatások

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!