Cserép- és vakolt kályhák

2023. július 1-jén angol nyelven megjelent az MSZ EN 15544:2023 Egyedi kivitelezésű cserép- és vakolt kályhák. Méretezés szabvány, mely az MSZ EN 15544:2009 helyébe lép.

A dokumentum az egyedi kivitelezésű cserép- és vakolt kályhák méretezéséhez szükséges számítási módszereket tartalmazza. E számítások alapját a megfelelő szakirodalmak, valamint az MSZ EN 13384-1 szabvány és egyéb empirikus összefüggések szolgáltatták.

A dokumentum olyan egyedi kivitelezésű cserép- és vakolt kályhákra vonatkozik, amelyek belső samott építőanyagának látszólagos testsűrűsége 1750–2300 kg/m3, porozitása 17–33 térfogatszázalék és fajlagos hővezető képessége 0,90–1,35 W/mK (hőmérséklet-tartomány: 20–400 °C). A szabvány szerinti számítások alkalmazása lehetővé teszi a szén-monoxid, a nitrogén-dioxid, a szerves kötésű szén, valamint a por kibocsátási értékeinek és az energiahatékonyságnak az ellenőrzését.

E kályhák esetében az égéslevegőt oldalról, a tűztér nyílásán vagy a fűtési ajtó rácsán keresztül juttatják az égéstérbe; az égéslevegő 2–4 m/s közötti légbeáramlási sebességre vonatkozik.

A dokumentum tartalomjegyzéke megtekinthető itt.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák e szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Csík Gabriella

2023. július

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 323 Hőellátás, fűtés- és légtechnika

CEN/TC 295 Lakóépületek szilárd tüzelőanyaggal üzemelő tüzelőberendezései

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!