BIM európai műszaki bizottsági ülés Magyarországon

A CEN/TC 442 Építményinformációs modellezés (BIM) európai műszaki bizottság Budapesten, a Graphisoft Parkban – a Graphisoft Zrt. támogatásával – tartotta aktuális plenáris ülését június 15-én.

A CEN/TC 442 egy viszonylag friss műszaki bizottság, 2015 szeptemberében tartotta első plenáris ülését, és a mostani is csak a 18. ilyen alkalom volt. A műszaki bizottság megalakulását a BIM építőiparban betöltött egyre nagyobb szerepe tette indokolttá, amely hatására az MSZT is igen hamar megalakította a hazai tükörbizottságát, az MSZT/MB 442 Építményinformációs modellezés (BIM) műszaki bizottság alakuló ülésére 2015 novemberében, mindösszesen két hónappal az európai műszaki bizottság első ülését követően került sor. A hazai szakértők kezdettől fogva fontos szerepet töltöttek be az európai műszaki bizottság munkájában, amelyet az is mutat, hogy 2017-ben a magyar főváros már vendégül látta az európai szakértőket, akkor a CEN/TC 442 munkacsoportjai (WG-k) tartottak megbeszélést a Graphisoft Parkban, plenáris ülés megrendezésére most először került sor Magyarországon.

A plenáris ülést megelőző napon Øivind Rooth, a CEN/TC 442 vezetője és Dányi Gábor, az állami beruházási kerettörvény kidolgozásáért, valamint a beruházási kontrolling- és elszámolási rendszer működtetéséért felelős miniszteri biztos tartott találkozót, amelyen egymás, a CEN/TC 442 tagjai, valamint további meghívott vendégek számára ismertették a BIM-mel kapcsolatos elképzeléseiket. A jelenlévők összefoglalót kaptak az aktuális szabványkidolgozási folyamatokról és az állami tervekről. Nagy örömünkre szolgál, hogy ez utóbbi folyamatban az MSZT/MB 442 több tagja is részt vesz, és a Dányi Gábor által ismertetett tervekben több olyan szakkifejezés is megjelent, amelyet az MSZT/MB 442 fogadott el és tett ismertté az MSZ EN ISO 19650-1 és az MSZ EN ISO 19650-2 magyar nyelvű változatának megjelenésével.

A plenáris üléshez kapcsolódóan az azt megelőző napon CEN/TC 442 két munkacsoportja is tartott ülést, a WG7 Horizontal role és a WG10 Strategy and planning. Míg a plenáris ülésen elsősorban szervezeti kérdésekről volt szó, és általános témákat vitattak meg a felek, valamint hallgattak előadásokat, addig ezeken az üléseken már egy-egy szabványra fókuszáltak a szakértők. Többek között kijelölték egy új szabvány főbb kereteit, amelynek célja, hogy más területek szabványosítása során is figyelembe lehessen venni a BIM-hez kapcsolódó szempontokat. Ez elsősorban a termékszabványok esetében releváns, és szorosan kapcsolódik az Építésitermék-rendelet (CPR) most zajló módosításával egyre fontosabbá váló digitalizálási kérdésekhez.

Elmondható, hogy sikeres két napot töltöttek nálunk a terület európai szakértői, akik – a virtuálisan becsatlakozókkal együtt – több témában is meghatározó döntéseket hoztak. Reméljük, hogy lesz még alkalmunk Budapesten találkozni.

 

Más platformokon megjelent cikkek az üléssel kapcsolatban:

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230703/uj-idoszamitas-veheti-kezdetet-a-hazai-digitalizalt-epitoiparban-625025

https://www.octogon.hu/epitoipar/a-graphisoft-meghivasara-budapesten-ulesezett-az-europai-bim-szabvanyositasi-bizottsag/

 

Fénykép: Reviczky Zsolt

 

 

Bernáth Csaba

2023. július

Kapcsolat

Bernáth Csaba​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 442 Építményinformációs modellezés (BIM)

CEN/TC 442 Építményinformációs modellezés (BIM)

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!