„Vigyék jó hírét az országnak” – Az idegenvezetők képzésének követelményei

A világgazdaságban az 1950-es évek óta látványosan növekszik a szolgáltatási szektor, ezen belül pedig a turizmus szerepe válik egyre inkább hangsúlyosabbá. Újabb és újabb területek kapcsolódnak be a nemzetközi és a belföldi turizmusba egyaránt, így a versenyben csak az a látványosság, úti cél vagy turisztikai szereplő marad talpon, amely/aki magas színvonalú és minőségű szolgáltatásokat tud nyújtani.

Az idegenvezetők jelentős szereplői az idegenforgalomnak, hiszen egy adott ország, terület vagy település képviselőiként jelennek meg a turisták számára. Nagy a felelősségük abban, hogyan érzik magukat a vendégek, illetve visszatérnek-e a jövőben. Hiába a digitalizáció és a számtalan turisztikai applikáció, mindezek a személyes kapcsolatokat nem pótolhatják. Az értékteremtő szolgáltatások és a lenyűgöző látványosságok mellett sokszor az utazókkal kapcsolatba kerülő személyeknek, idegenvezetőknek vagy a vendéglátásban, közlekedésben dolgozóknak köszönhető, hogy a vendégek olyan emlékezetes pillanatokkal gazdagodnak, melyek felejthetetlen élménnyé teszik az utazást.

Az idegenvezető segíti a helyi kultúra megértését, bemutatja a kulturális és természeti látnivalókat, felhívja a figyelmet jelentőségükre. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy megfelelően képzett szakemberek fogadják és vezessék a turistákat. Az MSZ EN 15565:2008 Idegenforgalmi szolgáltatások. Az idegenvezetők szakképzésével és minősítésével kapcsolatos programok követelményei szabvány ehhez nyújt segítséget.

A szabvány leírja azokat az alapvető követelményeket, melyeknek teljesülniük kell a minőségi képzés érdekében, ugyanakkor rábízza a képzőintézményre a képzési program szintjét, időtartamát és tantárgyait. A képzés 40%-a gyakorlatból kell álljon. A szabvány képzési óraegységre bontja le az elméleti tanórák tematikáját (elméleti tananyag, vezetési technikák, üzleti ismeretek). Ezenkívül felsorolja az elsajátítani szükséges kompetenciákat – a vezetési, a prezentációs és a kommunikációs technikákat, valamint a csoportkezelés módszereit. Leírja továbbá a képzőintézmények követelményeit.

A témához az alábbi szabványok is kapcsolódnak:

  • ISO 13810:2022 Tourism and related services. Visits to industrial, natural, cultural and historical sites. Requirements and recommendations (Turizmus és a hozzá kapcsolódó szolgáltatások. Ipari, természeti, kulturális és történelmi helyek felkeresése. Követelmények és ajánlások)
  • MSZ EN ISO 18513:2022 Turisztikai szolgáltatások. Hotelek és egyéb turisztikai szálláshelyek. Szakszótár (ISO 18513:2021)
  • MSZ EN 13809:2003 Turisztikai szolgáltatások. Utazási irodák és utazásszervezők. Szótár

A szabványok magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók, szervezetek stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák a szabványok magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Zajdon Anna

2023. július

Kapcsolat

Csík Gabriella​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 904 Turisztikai szolgáltatások és ökoturizmus

CEN/TC 329 Turisztikai szolgáltatások

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!