Új, felvonókkal kapcsolatos szabványok jelentek meg magyar nyelven

2023. június 1-jén megjelent az EN 81 szabványsorozat újabb 3 részének magyar nyelvű változata, melyek kidolgozását a Magyar Felvonó Szövetség és a Magyar Mérnöki Kamara Anyagmozgató gépek, Építőgépek és Felvonók Tagozata támogatása tette lehetővé.

Az MSZ EN 81-21:2022 Felvonók szerkezetének és beépítésének biztonsági előírásai. Személy- és teherszállításra használt felvonók. 21. rész: Új személy- és személy-teher felvonók létesítése meglévő épületben szabvány meghatározza azokra a személy- és személy-teher felvonókra vonatkozó biztonsági szabályokat, amelyeket olyan meglévő épületekbe telepítettek, ahol bizonyos építési korlátozások miatt az MSZ EN 81-20:2020 egyes követelményei nem teljesíthetők.

A szabvány előzményéhez képest frissítették a rendelkező hivatkozásokat, törölték a műszaki megfelelőségi dokumentációra vonatkozó 6.3. szakaszt és a teljes B mellékletet, valamint módosították a ZA mellékletet. Viszont az 5. fejezetben nem történt műszaki változtatás.

Az MSZ EN 81-70:2021+A1:2022 Felvonók szerkezetének és beépítésének biztonsági előírásai. A személy- és személy-teher felvonók különleges alkalmazásai. 70. rész: Fogyatékossággal élők által is igénybe vehető felvonók szabvány meghatározza a felvonók személyek – beleértve a fogyatékossággal élőket is – általi biztonságos és önálló megközelítésének és használatának minimumkövetelményeit.

A szabvány előzményéhez képest törölték az épületre vonatkozó információkat, a megállapodásokra vonatkozó előfeltételekben szereplő információkat, a megállapodásokra mutató hivatkozásokat az 5. fejezetből, a további vezérlőeszközök opcionális használatát és az igazoló ellenőrzések táblázatából az MSZ EN 81-20-ra és az MSZ EN 81-28-ra vonatkozó hivatkozásokat. A ZA mellékletet módosították, valamint frissítették a rendelkező hivatkozásokat, a használati információk tartalmát és az Irodalomjegyzéket.

Az A1 módosításra azért volt szükség, mert a szabványt kiegészítették a vezérlőeszközök megvilágítására vonatkozó követelményekkel, illetve változtattak a szimbólumok és háttereik kontrasztkövetelményének meghatározási módszerén, valamint ezzel összefüggésben új mellékletet adtak a szabványmódosításhoz, amelyben a kontrasztméréseket ismertetik.

Az MSZ EN 81-71:2022 Felvonók szerkezetének és beépítésének biztonsági előírásai. A személy- és személy-teher felvonók különleges alkalmazásai. 71. rész: Vandálbiztos felvonók szabvány követelményeket határoz meg a különböző előre látható mértékű vandalizmusnak kitett felvonókra vonatkozó jelentős veszélyek kezelésére.

A szabvány előzményéhez képest törölték a 0. kategóriára vonatkozó hivatkozásokat, módosították a ZA mellékletet, valamint frissítették a rendelkező hivatkozásokat. Viszont az 5. fejezetben nem történt műszaki változtatás.

Ezeket a dokumentumokat együtt kell alkalmazni az MSZ EN 81-20:2020-szal, mely megadja a személy- és személy-teher felvonókra vonatkozó alapkövetelményeket.

Kámán Gergely

2023. június

Kapcsolat

Kámán Gergely​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 314 Felvonók és mozgólépcsők

CEN/TC 10 Felvonók, mozgólépcsők és mozgójárdák

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!