Textilekből felszabaduló mikroműanyagok

2023. június 1-jén angol nyelven megjelent az MSZ EN ISO 4484-1:2023 Textíliák és textiltermékek. Textilből származó mikroműanyagok. 1. rész: Kelmék mosás során jelentkező anyagveszteségének meghatározása (ISO 4484-1:2023) szabvány.

A műanyag szálakból készült textíliák „életük” minden szakaszában kibocsáthatnak mikroműanyag szálakat: viselésük, mosásuk és ártalmatlanításuk során. Ezek a mikroműanyagok bejutnak a levegőbe, amelyet belélegzünk, a vízbe, amelyet megiszunk és az ételbe, amelyet megeszünk. A mikroműanyagok összetételüktől függően lehetnek mérgezőek, pl. a hozzájuk tapadt molekulák hordozójaként bakteriálisan vagy vírusosan.

A szabvány célja, hogy a laboratóriumokban meg lehessen határozni, hogy a különböző szövetekről milyen mértékben válnak ki szálak és száldarabkák. A dokumentum alapján kapott eredmények lehetővé teszik a textiltermékek gyártói számára, hogy megalapozott döntést hozzanak arról, hogy milyen típusú szövetet használjanak a leválás csökkentése érdekében, valamint, hogy olyan különböző gyártási módszereket teszteljenek, amelyek minimalizálják a mosás során fellépő anyagveszteséget.

A szabvány az összegyűjtött törmeléket száldaraboknak tekinti, és e törmelékek jellegének/összetételének azonosítására alkalmazható az ISO 4484-2 szabvány szerinti módszer.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák e szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

Források:

Csík Gabriella

2023. június

Kapcsolat

Kámán Gergely​

Kapcsolódó bizottságok

ISO/TC 38 Textíliák

CEN/TC 248 Textíliák és textiltermékek

MSZT/MB 501 Textilipar

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!