Sikeres szakmai fórum az antikorrupciós és visszaélés-bejelentési irányítási rendszerekről

(MSZT-székház – 2023. május 18.)

Az MSZT 2023. május 18-án szakmai fórumot tartott az „ANTIKORRUPCIÓS ÉS VISSZAÉLÉS-BEJELENTÉSI IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREK” témakörében, melyen a résztvevők mind az állami, mind a magánszférából jelentős számban képviseltették magukat.

A fórum szakmailag felkészült, prominens előadói sok új és hasznos információt adtak át a résztvevőknek, melyet a számos pozitív visszajelzés is megerősített.

Dr. Klotz Péter, antikorrupciós szakértő, az MSZT vezető auditora részletesen ismertette az MSZ ISO 37001:2019 Antikorrupciós irányítási rendszerek. Követelmények alkalmazási útmutatóval (AKIR-) szabványt, valamint szót ejtett az antikorrupciós intézkedések, a nemzetközi egyezmények és az extraterritoriális hatályú nemzeti jogi szabályozások kialakulásáról, azok történelmi és gazdaságpolitikai hátteréről.

Ezt követően Csongrádi Pálma, az antikorrupciós és visszaélés-bejelentési irányítási rendszerek szakértője, az MSZT auditora a nemrégiben magyar nyelven is megjelent MSZ ISO 37002:2022 Visszaélés-bejelentési irányítási rendszerek. Irányelvek szabványt ismertette részletesen. Előadásában kitért az irányítási rendszerekkel kapcsolatos vállalati környezetre, a bevezetés okaira és annak előnyeire, illetve szükségességére.

A fórum második részében Dr. Laposa Tamás „compliance-” szakértő, egyetemi adjunktus a „compliance” funkció szerepéről, a megfelelésirányítási rendszerekről és az ISO 37301:2021 Compliance management systems. Requirements with guidance for use (Megfelelésirányítási rendszer. Követelmények alkalmazási útmutatóval) szabványról tartott előadást. Összefoglalta a megfelelésirányítás létrejöttének főbb világtörténelmi eseményeit, valamint az azok következményeiként létrejött szabályozási dokumentumokat (FCPA, OPA, SOX). Logikai összefüggéseiben magyarázta el az „integritás” és a „compliance”, valamint a kulcskockázatok 5 fő típusának egymással való kapcsolódását.

A következő előadást a MÁV Zrt. képviseletében Dr. Magyar Dávid megfeleléstámogatás-vezető és Zsoldos Zsolt szakértő együttesen tartották a megfelelés-, az antikorrupciós-, és a visszaélés-bejelentési rendszerek gyakorlati alkalmazásáról. Megosztották a résztvevőkkel e rendszerek bevezetésében, működtetésében és tanúsíttatásában szerzett gyakorlati tapasztalataikat, valamint e rendszerek vállalatirányításba való integrálásának kihívásait a MÁV Zrt. esetében.

A záró előadást Kéki Zsuzsanna, az MSZT Tanúsítási Titkárságának főosztályvezetője tartotta, ismertetve az MSZT főbb tevékenységeit, a szabványok elérhetőségét, az online könyvtár használatát és a tanúsítási tevékenységet. Részletesen beszámolt az MSZT IQNET-tagságáról, valamint arról, hogy számottevően megugrott az antikorrupciós irányítási rendszerekre kiadott tanúsítványok száma világszerte és Magyarországon egyaránt. Hasznos ismereteket osztott meg továbbá a megfelelőségértékelést végző testületek követelményeivel, az auditorok kompetenciakövetelményeivel és a tanúsítási/felügyeleti auditokkal kapcsolatosan.

Antal Andrea Zsuzsa

2023. június

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MCS 901       Minőségirányítás és minőségbiztosítás

ISO/TC 309              Szervezetirányítás

ISO/TC 176              Minőségirányítás és minőségbiztosítás

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!