Higiénikus nagykonyhai mosogatás

2023. június 1-jén angol nyelven megjelent az MSZ EN 17735:2023 Nagykonyhai mosogatógépek. Higiéniai követelmények és vizsgálatok szabvány.

A dokumentum az éttermekben, étkezdékben, kórházakban, valamint a pékségekben és hentesboltokban stb. használható mosogatógépekre vonatkozik, amelyekkel például az élelmiszerrel érintkező tányérok, edények, üvegedények, evőeszközök, újrahasználható élelmiszerdobozok és hasonló cikkek moshatók el.

Miben különböznek a nagykonyhai mosogatógépek a háztartásokban használtaktól? Például abban, hogy sokkal több edényt el lehet mosni ezekkel, vannak olyan modellek, amelyek óránként több ezer edényt képesek elmosogatni, fertőtleníteni, szárítani, folyamatosan biztosítva így a megfelelő számú tiszta edényt.

A szabvány meghatározza, hogy a mosogatógép használata során mely követelményeket kell betartani, hogy az elmosogatásra szánt edények és konyhai eszközök megfelelően higiénikusak legyenek, valamint iránymutatásokat ad a higiénikus és megfelelő működésre, tisztításra és karbantartásra. Mivel meghatározza a mosogatógépek működtetésének higiéniai követelményeit, ezért megadja azokat a vizsgálatokat, amelyeket ennek érdekében el kell végezni.

A dokumentum nem vonatkozik a háztartási mosogatógépekre, az orvosi eszközök kezelésére szolgáló mosó-fertőtlenítő gépekre és az ipari felhasználású gépekre.

A szabvány magyar nyelvű változatának kidolgozásához az MSZT várja azon cégek, szolgáltatók stb. jelentkezését, akik az MSZT-vel együttműködve támogatnák e szabvány magyar nyelvű kiadását. A támogatással kapcsolatban további információkért, kérjük, keressen bennünket a szabvtit@mszt.hu elérhetőségen.

 

Csík Gabriella

2023. június

Kapcsolat

Szalay Anna​

Kapcsolódó bizottságok

CEN/TC 429 Élelmiszer-higiénia. Ipari mosogatógépek. Higiéniai követelmények és vizsgálatok

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!