Fotovillamos rendszerek karbantartása

A Magyar Szabványügyi Testület 2023. június 1-jén tette közzé az MSZ EN IEC 62446-2:2020 Fotovillamos (PV-) rendszerek. Vizsgálati, dokumentációs és karbantartási követelmények. 2. rész: Hálózatra kapcsolt rendszerek. Fotovillamos rendszerek karbantartása (IEC 62446-2:2020) szabvány magyar nyelvű változatát, melynek kidolgozásához a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. járult hozzá.

A szabvány a hálózatra csatlakoztatott PV-rendszerek alapvető megelőző, helyreállító és teljesítménnyel kapcsolatos karbantartási követelményeit és javaslatait határozza meg. A karbantartási folyamat a következőket fedi le:

•          A rendszerelemek és csatlakozások alapvető karbantartása a megbízhatóság, a biztonság és a tűzmegelőzés szempontjából.

•          Helyreállító karbantartás és a hibaelhárítás eszközei.

•          Munkavédelem.

A dokumentum vonatkozik a várható teljesítmény maximalizálását célzó karbantartási tevékenységekre, mint például a modulok tisztítása és a növényzet kezelése. Összefoglalja a tetőre és földre telepített rendszerek speciális szempontjait. A szabvány nem vonatkozik a szigetüzemű, valamint akkumulátorokat vagy egyéb energiatároló berendezéseket tartalmazó rendszerekre, egyes részei azonban alkalmazhatók lehetnek az ilyen jellegű rendszerek PV-áramköreire.

A dokumentum szintén nem vonatkozik azon váltakozó közép- és nagyfeszültségű berendezések karbantartására, amelyek néha a nagy méretű rendszerek alapvető elemei, mivel ezek követelményei nem jellemzőek a PV-rendszerekre.

A PV-rendszerek karbantartását gyakran belefoglalják az üzemeltetés és karbantartás (O&M) általános szakkifejezésbe. A szabvány nem tér ki az üzleti vagy menedzsmentfolyamatokra (pl. előrejelzés, hálózati árképzési ösztönzők stb.) vagy egyéb olyan megfontolásokra, amelyek túlmutatnak az alapvető rendszerüzemelési követelményeken, biztonságon és teljesítményen.

Annak igazolását, hogy a rendszer teljesíti a megfelelő, tervezésre és létesítésre vonatkozó szabványokat, az 1. rész tartalmazza, és a projekt létesítésekor végzik.

A dokumentum céljai a következők:

•          Egy olyan alapvető karbantartási követelményrendszer meghatározása, amelyben az egyes követelmények a rendszer típusának, tulajdonosának vagy pénzügyi feltételeinek függvényében eltérőek lehetnek.

•          A további, javasolt vagy opcionális karbantartási lépések meghatározása.

•          Azon tényezők meghatározása, amelyekkel meghatározhatók a megfelelő karbantartási időközök.

•          Annak biztosítása, hogy távoli diagnosztikai módszerek alkalmazhatók az időszakos igazoló ellenőrzés, problémaazonosítás és korai hibaészlelés eszközeként.

•          Annak biztosítása, hogy a karbantartással kapcsolatos követelmények teljesítéséhez lehetőség van alternatív eszközök használatára, amelyek figyelembe veszik az innovációt, a gyártóspecifikus módszereket, a megváltozott vevői igényeket stb.

A szabványt együtt kell alkalmazni az MSZ EN 62446-1-gyel.

 

Nagy Gábor

2023. június

Kapcsolat

Nagy Gábor​

Kapcsolódó bizottságok

MSZT/MB 882 Fotovillamos napenergia-rendszerek

IEC/TC 82 Fotovillamos napenergia-rendszerek

CLC/TC 82 Fotovillamos napenergia-rendszerek

Szabványértékesítés

Vásároljon szabványt vagy szabvány jellegű dokumentumot!

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre és értesüljön elsőként legfontosabb híreinkről, eseményeinkről!